Πώς πήρε το άρωμά της η θάλασσα;
Επιστήμονες ανακάλυψαν σε τι οφείλεται αυτό το γνώριμο σε όλους άρωμα της θάλασσας.
Όπως αποδείχτηκε δεν είναι το αλάτι ή το νερό αλλά ένας μικροοργανισμός, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ σημαντικός και στη κλιματική αλλαγή.
Τα μικρόβια είναι τόσο μικρά που περίπου μισό εκατομμύριο από αυτά μπορεί να βρεθεί μέσα σε ένα μόλις κουταλάκι θαλασσινού νερού. Αλλά είναι επίσης τόσα πολλά και βρίσκονται σε άφθονες μορφές επηρεάζοντας και το κλίμα της Γης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Independent.
Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από την Αγγλία, τη Βρετανία και την Κίνα, οι οποίοι γράφοντας στο περιοδικό “Nature Microbiology”, δήλωσαν ότι το μικρόβιο, που ονομάζεται «Pelagibacterales», αποτελείται από τεράστιες ποσότητες δύο ειδών αερίων του θείου.
«Όλοι γνωρίζουν το αέριο του θείου και τη μυρωδιά που έχει. Μια από τις μορφές του, ο διμεθυλοθειοαιθέρας, έχει δημιουργήσει και το άρωμα της θάλασσας», αναφέρει ο καθηγητής Στηβ Τζιβανόνι (Steve Giovannoni), μικροβιολόγος και ένας από τους επιστήμονες που ηγήθηκαν της έρευνας.
«Το άλλο αέριο, η μεθανοθειόλη, παραπέμπει οσφρητικά σε διαρροές αγωγών φυσικού αερίου. Στην ατμόσφαιρα, το πρώτο συστατικό οξειδώνεται σε θειικό οξύ, κάτι το οποίο κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι παράγει τα σύννεφα και αλλάζει και τη θερμοκρασία της Γης», συμπληρώνει ο ερευνητής.
Ο καθηγητής Τζόναθαν Τοντ (Jonathan Todd), που επίσης έλαβε μέρος στην έρευνα αναφέρει ότι έχουν ταυτοποιήσει το γονίδιο που παράγεται από το αέριο του θείου, αλλά απαιτείται από εκεί και έπειτα περαιτέρω μελέτη.
«Το έργο αυτό δείχνει ότι το Pelagibacterales είναι πιθανό ένα σημαντικό συστατικό για τη σταθερότητα του κλίματος. Πρόκειται να συνεχίσουμε τη μελέτη ώστε να διαπιστώσουμε πως το συστατικό επηρεάζει την κλιματική αλλαγή και πως μπορούμε να συμβάλλουμε στη σταθεροποίησή της».