Λευκός Οίκος: Προκλητική και ανεύθυνη η κινεζική «πρόβα» επίθεσης στην Ταϊβάν
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι «προκλητικές» και «ανεύθυνες», αφού αξιωματούχοι της νήσου κατήγγειλαν ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης κατά του νησιού.
«Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο ατυχήματος», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, γεγονός που περιμένει ο κόσμος», επισήμανε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε νωρίτερα την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», μετά τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου στην Ταϊβάν καταδεικνύουν ότι απομακρύνεται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας.
Τα σχόλια Μπλίνκεν έγιναν ενώ κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, προσομοιωτική άσκηση για επίθεση στην Ταϊβάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι από την Ταϊπέι, στο πλαίσιο των ενεργειών του Πεκίνου ύστερα από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στη νήσο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Τα αντίποινα της Κίνας με την αναστολή διμερών διαδικασιών σε οκτώ βασικούς τομείς, όπως στην άμυνα, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το διασυνοριακό έγκλημα και την κλιματική αλλαγή, είναι μεταξύ των κινήσεων που θα αποτελέσουν τιμωρία για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου από τη Μανίλα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
«Αυτές περιλαμβάνουν αρκετούς στρατιωτικούς διαύλους, που είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή πιθανής παρανόησης και κρίσης», δήλωσε.
«Η αναστολή της συνεργασίας για το Κλίμα δεν τιμωρεί τις ΗΠΑ, τιμωρεί τον κόσμο, ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο. Δεν θα πρέπει να έχουμε ως όμηρο τη συνεργασία σε θέματα που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών μας», σημείωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν σημαντικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακούν συμμάχους να εκφράζουν ανησυχίες για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, αλλά σημείωσε πως η Ουάσινγκτον θα παραμείνει σταθερή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως σε περιφερειακή σύνοδο στην Καμπότζη είχε μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί.
«Άρα, ας είμαι σαφής, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, της περιοχής, ή της δικής τους εθνικής ασφάλειας να κλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος.
«Θα κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, με στόχο να αποφευχθεί κλιμάκωση εξαιτίας παρεξήγησης ή παρανόησης», συνέχισε.
Και κατέληξε: «Η διατήρηση του διαλόγου είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο σημαντική όταν διανύουμε μια περίοδο υψηλών εντάσεων. Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό».