ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχεί τη Δύση ο οικονομικός εναγκαλισμός Ερντογάν με Πούτιν - Σε ρούβλια θα πληρώνει το αέριο

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μέτρα αντιποίνων εάν βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της για την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times την επομένη της συνάντησης των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας, κατόπιν των τετράωρων συνομιλιών τους στο Σότσι.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν την Παρασκευή να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εκτελείται μέρος των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, μετέδωσε το Reuters.

Οι συμφωνίες έκλεισαν την ώρα που η ρωσική οικονομία πλήττεται σοβαρά από τις κυρώσεις και την αποχώρηση των διεθνών επενδύσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Τουρκία, ενώ καταγγέλλει την επίθεση της Ρωσίας κατά του γείτονά της, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επιδιώκει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι «27» παρακολουθούν «όλο και πιο στενά» την τουρκο-ρωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Τουρκία γίνεται «ολοένα και περισσότερο» πλατφόρμα εμπορίου με τη Ρωσία.

Έτερος αξιωματούχος περιέγραψε τη στάση της Τουρκίας ως «πολύ καιροσκοπική», επισημαίνοντας: «Προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα «απαντήσουν» σε χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις με «δευτερεύουσες κυρώσεις» που στοχεύουν παραβιάσεις πέρα ​​από τη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ΕΕ έχει σταθεί πιο επιφυλακτική ως προς αυτό, αναφέρουν οι FT.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουόλι Αντεγιέμο, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν «αγωγός» παράνομων ρωσικών χρημάτων.

Υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος πρότεινε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να καλέσουν τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε την Παρασκευή -μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή κατά ενός άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να «ακρωτηριάσει» την τουρκική οικονομία εάν οι ξένες εταιρείες συμφωνούσαν να συμμορφωθούν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση κατά της Άγκυρας, καλώντας τις δυτικές εταιρείες είτε να αποχωρήσουν από την Τουρκία, είτε να μειώσουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία, υπό το φως του κινδύνου που θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο να ενισχύσει η Άγκυρα τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα των Financial Times, η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε από αρκετούς άλλους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι έθεσαν ερωτηματικά για το πώς θα λειτουργούσε σε πρακτικούς και νομικούς όρους, και αν θα ήταν καλή ιδέα.

Η Τουρκία είναι βαθιά ενσωματωμένη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα εμπορικά σήματα, από την Coca-Cola και τη Ford έως τη Bosch και την BP, έχουν μακροχρόνιες και συχνά εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητες στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που πιθανώς θα πολεμούσαν σκληρά ενάντια σε τέτοιες αρνητικές ενέργειες», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλούνται οι FT. Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι «δεν θα απέκλειε τυχόν αρνητικές ενέργειες [εάν] η Τουρκία πλησιάσει πολύ τη Ρωσία».

Ενώ αναγνώρισε ότι μια επίσημη απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ήταν πρόκληση λόγω διαιρέσεων εντός των «27», πρότεινε ότι ορισμένα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να αναλάβουν μεμονωμένα δράση.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες», ανέφερε.

Άλλοι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες για πιθανές επιπτώσεις για την Τουρκία. Αρκετοί άλλοι προειδοποίησαν ότι οι πλήρεις λεπτομέρειες και οι επιπτώσεις των συνομιλιών στο Σότσι δεν ήταν ακόμη σαφείς.

Εμβάθυνση οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας

Οι προειδοποιήσεις ήλθαν μία ημέρα αφότου ο Πούτιν και Ερντογάν πραγματοποίησαν μια μακρά κατ' ιδίαν συνάντηση, που «έκλεισε» με κοινή δέσμευση να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου και να εμβαθύνουν τους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς.

Το κοινό ανακοινωθέν της τετράωρης συνάντησης παραπέμπει σε πορεία σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αν και στερείται λεπτομερειών, ούτε και είναι σαφές τι πραγματικά ειπώθηκε για το ζήτημα της Συρίας.

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να «ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές» μεταξύ των χωρών και «να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας», σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση «συγκεκριμένων μέτρων» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό.

Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν «την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να «πληρώνονται εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε παράλληλα στον Τύπο ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, χαιρετίζοντας ένα «νέο στάδιο και νέες ευκαιρίες».

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της στους διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με φόντο τις πρωτοφανείς δυτικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης