ΚΟΣΜΟΣ

Φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα από την Αυστραλία

Με ένα μεγαλεπήβολο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση των Εργατικών αποσκοπεί σε μείωση κατά 43% των επιβλαβών αερίων ως το 2030 και μηδενικούς ρύπους ως το 2050 AP Photo/Mark Baker

Σε μια κίνηση, που σαφώς την διαφοροποιεί τα μέγιστα από την προηγούμενη, η κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι στην Αυστραλία έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο συν τοις άλλοις βελτιώνει την διεθνή εικόνα της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέχρι το 2030 μείωση των ρυπογόνων αερίων κατά 43% στα επίπεδα του 2005. Ο δεύτερος στόχος είναι οι μηδενικοί ρύποι μέχρι το 2050.

Η πρόταση πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας και εκτιμάται βασίμως ότι θα υπερψηφιστεί και από την Γερουσία μετά από την συναίνεση που προσέφεραν οι Πράσινοι και μερικοί ανεξάρτητοι γερουσιαστές, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Το νομοσχέδιο τονίζει ότι ο στόχος για το 2030 είναι η βάση και όχι το «ταβάνι», που σημαίνει ότι βάζει έναν μίνιμουμ για περικοπές των ρυπογόνων αερίων, αλλά νομικά δεν θα υπάρχει κανένα κώλυμα για να είναι οι μειώσεις μεγαλύτερες. Επίσης, αναθέτει στο αρμόδιο υπουργείο να υποβάλλει ετήσια έκθεση στην Βουλή για την πρόοδο αναφορικά με την επίτευξη των στόχων.

Λιγνίτης, ορυκτά καύσιμα, άνθρακας;

Αναλυτές, που δεν είναι κατ' ανάγκην επικριτικοί απέναντι στις πρόνοιες του νομοσχεδίου, λένε πως αυτό δεν περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ή χρηματοδότηση για περικοπές στις εκπομπές από τον ηλεκτρισμό, τον βιομηχανικό κλάδο, τις μεταφορές και συγκοινωνίες, την αγροτική παραγωγή και άλλους τομείς της οικονομίας. Με άλλα λόγια τονίζουν, ότι ναι μεν οι Εργατικοί κινούνται καλύτερα και ταχύτερα από τους προκατόχους τους, ωστόσο, οι λεπτομέρειες της πολιτικής και του προγράμματός τους δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί.

Επιπλέον, δεν απαντάται το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα νέα αναπτυξιακά έργα για ορυκτά καύσιμα και άλλες μονάδες εξόρυξης λιγνίτη και άνθρακα, που εκ των πραγμάτων θα συμβάλλουν στην αύξηση των ρυπογόνων αερίων. Η κυβέρνηση δηλώνει πως για όλα αυτά ότι θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση και διαβούλευση τον Σεπτέμβριο, όταν και το νομοσχέδιο θα τεθεί στην κρίση της Γερουσίας.

Από τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα CO2

Η Αυστραλία θεωρείται μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρες στον κόσμο. Οι στόχοι που έχει βάλει η νέα κυβέρνηση την ευθυγραμμίζουν περισσότερο με τις δεσμεύσεις άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ο Καναδάς για παράδειγμα έχει ως στόχο τη μείωση των αερίων στο 40% μέχρι το 2030 και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο 52% με βάση τα επίπεδα του 2005. Να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα, είναι η πρώτη νομοθετική προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί ηστα τελευταία δέκα χρόνια περίπου στην Αυστραλία.

Το 2013 οι Συντηρητικοί, υπό τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ τότε, λίγο μετά την εκλογή τους, είχαν ανατρέψει νόμο για το κλίμα που είχαν περάσει πριν και πάλι οι Εργατικοί στην κυβέρνηση συνεργασίας που είχαν με τους Πράσινους. Από τότε μέχρι και τον προηγούμενο Μάιο που απώλεσαν την εξουσία λεκτικά μιλούσαν για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ποτέ προχώρησαν με την θέσπιση νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης