ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ουδείς έχει λογοδοτήσει

Λίβανος: Δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ουδείς έχει λογοδοτήσει
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει και η έρευνα παρεμποδίζεται AP Photo/Bilal Hussein, File

Εσωτερικές και διεθνείς εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και τον καταλογισμό ευθυνών συνοδεύουν τη δεύτερη επέτειο από την φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, όταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικής αμμωνίας που είχαν αποθηκευτεί χωρίς μέτρα προφύλαξης σε μια αποθήκη εξερράγησαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 άνθρωποι, 6.500 να τραυματιστούν και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να καταστραφούν.

Ο πατριάρχης του Λιβάνου κατήγγειλε σήμερα την αποτυχία της κυβέρνησης να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, στη δεύτερη επέτειο από την τραγωδία.

Ο Μπεσάρα Μπούτρος αλ-Ράι, σε επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα, είπε πως «ο Θεός καταδικάζει εκείνους τους αξιωματούχους» που παρεμποδίζουν τις έρευνες, τις οποίες η κυβέρνηση «δεν έχει δικαίωμα» να μπλοκάρει.

Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων, προκλήθηκε από την αποθήκευση μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στο σημείο από το 2013.

Δύο χρόνια μετά, κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει.

Εσωτερική έρευνα για τα ακριβή αίτια της έκρηξης -και για το ποιος είχε την ευθύνη ή επέδειξε αμέλεια σε ό,τι αφορά την παρουσία του νιτρικού αμμωνίου- παρεμποδίζεται για περισσότερους από έξι μήνες.

Ακόμη δεν υπάρχει ενοποιημένος επίσημος απολογισμός θανάτων. Δύο πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οι νεκροί είναι τουλάχιστον 220, με τουλάχιστον άλλους 20 να μην έχουν αναγνωριστεί, στην πλειονότητά τους Σύροι υπήκοοι.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποδίδει την ευθύνη για την έκρηξη στην ηγετική τάξη που έχει εγκατασταθεί στην εξουσία εδώ και δεκαετίες, την οποία κατηγορεί για κακή διαχείριση, διαφθορά και αμέλεια.

Σήμερα, από τις 15:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) οι συγγενείς των θυμάτων οργανώνουν τρεις ξεχωριστές πορείες προς το λιμάνι ζητώντας την επανέναρξη της τοπικής έρευνας που μπλοκάρεται από πολιτικά εμπόδια.

Απαιτείται μια «ανεξάρτητη, εις βάθος και διαφανής έρευνα για την έκρηξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απηχώντας τις εκκλήσεις ΜΚΟ, ειδικών και των οικογενειών των θυμάτων.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Λιβάνου L' Orient-Le Jour, να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αίτια της έκρηξης, εκφράζοντας λύπη για την αναστολή της έρευνας εδώ και αρκετούς μήνες.

«Το ξαναλέω σήμερα με δύναμη: Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Για να πενθήσουν και να ανασυνταχθούν, οι Λιβανέζες, οι Λιβανέζοι και όλοι όσοι ζουν στη χώρα αυτή [...] έχουν ανάγκη να ξέρουν την αλήθεια", είπε.

«Ο Λίβανος διέρχεται μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Έχει επίσης ανάγκη τη δικαιοσύνη για να ανακάμψει», προσθέτει, διευκρινίζοντας πως «σε αυτόν τον τομέα η Γαλλία θα συνεχίσει, με τους εταίρους της, να βοηθά τη χώρα».