ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης - Έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης λαμβάνουν οι χώρες

Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης - Έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης λαμβάνουν οι χώρες
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της ενίσχυσης της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, η Γερμανία φαίνεται να «ποντάρει» στην πυρηνική ενέργεια AP Photo/Michael Probst

Εντείνεται η ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες για τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας που θα προκαλέσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, εν μέσω της διελκυστίνδας μεταξύ Γερμανίας - Gazprom για την τουρμπίνα του Nord Stream 1. Η Ρωσία έχει ήδη κλείσει κατά σημαντικό ποσοστό τη «στρόφιγγα» και η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουν εκπονηθεί οι σχετικοί σχεδιασμοί, ωστόσο το βάρος τη δεδομένη στιγμή δίνεται στην αύξηση των αποθεμάτων ενέργειας, κάτι στο οποίο θα συμβάλλει η νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα που είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία εντός του μήνα.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την επάρκεια σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που υπάρξουν διακοπές στις ροές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, επιθεώρησε σήμερα τη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

«Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο δυσμενές σενάριο να έχουμε διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα. Σήμερα επισκεφθήκαμε τη νέα πλωτή δεξαμενή εδώ στη Ρεβυθούσα που δίνει τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε σχεδόν την αποθηκευτική ικανότητα και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την εγκατάσταση επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που έχουμε διακοπές στις ροές. Αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

«Η νέα δεξαμενή είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τη χώρα μας σε παροχή φυσικού αερίου, όπου ένα μεγάλο ποσοστό αυτού χρησιμοποιείται βεβαίως για την ηλεκτροπαραγωγή και έτσι να θωρακίσουμε ενεργειακά τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ΔΕΣΦΑ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Πάρα πολύ γρήγορα, σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστάθηκε αυτή η νέα δεξαμενή , αυτό το νέο πλοίο το οποίο δίνει τη δυνατότητα όπως είπαμε σχεδόν να διπλασιάσουμε την αποθηκευτική δυνατότητα της εγκατάστασης επανεριοποποίησης και με αυτόν τον τρόπο να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της χώρας μας», τόνισε.

Η νέα πλωτή μονάδα αυξάνει την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας σε περισσότερα από 375.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ (έναντι 225.000 κ.μ. που είναι η χωρητικότητα των υφιστάμενων τριών δεξαμενών στη Ρεβυθούσα).

Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει τη χωρητικότητα αλλά και την ευελιξία της εγκατάστασης ως προς την υποδοχή διαθέσιμων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, αυτό περιλαμβάνει μέτρα κυρίως στους δημόσιους χώρους.

Έτσι, μεταξύ άλλων, τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν είναι των μνημείων, καθώς ο διακόπτης θα κλείνει στις 3:00 τα ξημερώματα.

Στη συνέχεια, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, οι δήμοι θα σβήνουν την παροχή σε μια στις 10 λάμπες στους δρόμους των πόλεων.

Παράλληλα, αναμένεται να μπει θερμοστάτης στην κατανάλωση ενέργειας στα δημόσια κτήρια.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι ένα ύστατο μέτρο.

Ανάλογα μέτρα και από την Ισπανία

«Επείγοντα μέτρα» εξοικονόμησης ενέργειας κατά 7% δρομολόγησε η ισπανική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στην κοινή απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μέσα στις επόμενες μέρες τίθεται σε ισχύ πακέτο μέτρων για δημόσια κτίρια, αλλά και πολυκαταστήματα, σινεμά, χώρους εργασίας, ξενοδοχεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

«Το χειμώνα η θέρμανση θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι τα κλιματιστικά θα ψύχουν στους 27 βαθμούς. Παράλληλα σε όλους τους χώρους, είτε σε δημόσια κτίρια, είτε σε καταστήματα, κλείνουν υποχρεωτικά οι πόρτες όταν λειτουργεί θέρμανση ή κλιματισμός» όπως ανακοίνωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν σβήσιμο φωτισμού σε άδεια γραφεία, ενώ στα μνημεία η φωταγώγηση θα κλείνει στις 10 το βράδυ. Παράλληλα επιταχύνονται οι έλεγχοι για την ενεργειακή κατανάλωση δημοσίων κτιρίων. Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης απηύθυνε έκκληση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να προωθήσουν όσο γίνεται περισσότερο την τηλεργασία.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Προτείνει μετακύλιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στους καταναλωτές

Συσκότιση μνημείων και στο Βερολίνο

Ανάλογοι σχεδιασμοί μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιους χώρους και ειδικά στα μνημεία υιοθετούνται και στο Βερολίνο. Οι τοπικές αρχές έχουν αποφασίσει να μειώσουν τον δημόσιο φωτισμό σε 200 μνημεία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Την αρχή έκανε ήδη πάντως το γερμανικό κοινοβούλιο, το ιστορικό κτήριο του Ράιχσταγκ, σύμβολο των φωτεινών αλλά και των μελανότερων σελίδων της γερμανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο γυάλινος θόλος με ύψος 23 μέτρα και διάμετρο 40, σχεδιασμένος από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σερ Νόρμαν Φόστερ, αποτελεί μια από τις τουριστικές «ατραξιόν» της γερμανικής πρωτεύουσας. Πλέον ο καλλιτεχνικός φωτισμός του θα σταματά την ώρα που τελειώνει και η ώρα των επισκέψεων.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στη γερμανική βουλή δεν σταματά όμως εκεί: μειωμένος φωτισμός προβλέπεται φέτος τόσο για την αίθουσα της Ολομέλειας της γερμανικής βουλής, τον χώρο εισόδου και τους διαδρόμους αλλά και τα κλιμακοστάσια. Μόνο οι υπόγειες σήραγγες και κρίσιμες δίοδοι διαφυγής θα διατηρήσουν νυχθημερόν τον φωτισμό τους για λόγους ασφαλείας.

Ο Καδεδρικός Ναός του Βερολίνου όπως και η ιστορική Μαριενκίρχε έχουν επίσης μειώσει τον βραδινό φωτισμό. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αντίστοιχα έκτακτα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας και για τον Στύλο της Νίκης, τη Γερμανική Όπερα, το Κόκκινο Δημαρχείο, το Παλάτι του Σαρλότενμπουργκ και ενδεχομένως και για την Πύλη του Βρανδεμβούργου, σήμα κατατεθέν του Βερολίνου.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της ενίσχυσης της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, η Γερμανία «ποντάρει» στην πυρηνική ενέργεια.

Το δίλημμα της πυρηνικής ενέργειας

Ο Ολαφ Σολτς παραδέχθηκε σήμερα ότι η παράταση της εκμετάλλευσης των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία στην Γερμανία «μπορεί να έχει νόημα», την ώρα που το ζήτημα διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί «δεν έχουν ικανότητα παρά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο μικρού μέρους της», αλλά «μπορεί και να έχει κάποιο νόημα», παραδέχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, την ώρα που η δραστική μείωση της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο επαναφέρει το θέμα της διατήρησης των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία για περισσότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο.

Το Βερολίνο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων για την παράταση λειτουργίας αυτών των πυρηνικών σταθμών με βάση μία μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που συνεχίζουν να λειτουργούν - στην Βαυαρία, την Κάτω Σαξωνία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη - παρέχουν αυτήν την στιγμή το 6% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, ένας σημαντικός αριθμός πυρηνικών αντιδραστήρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω προβλημάτων με την ψύξη τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο τόσο η ίδια η χώρα να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση, όσο και η Γερμανία που εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από εκεί.

Η διελκυστίνδα Γερμανίας - Gazprom για την τουρμπίνα του Nord Stream 1

Νέο επεισόδιο με την τουρμπίνα του Nord Stream 1 που βρίσκεται στη Γερμανία για επισκευή σημειώθηκε την Τετάρτη, με τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που ρέουν προς την Ευρώπη να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα είναι έτοιμη και καλεί την Gazprom να την παραλάβει, ενώ ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Η τουρμπίνα λειτουργεί και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο τεχνικό πρόβλημα που επικαλείται η Gazprom για να περιορίσει την παροχή του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1.

Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες τις δικαιολογίες της ρωσικής πλευράς.

«Είναι αρκετά σαφές και απλό. Η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί. Πρέπει μόνο να πει κάποιος ότι τη θέλει και μετά θα παραδοθεί πολύ γρήγορα. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτή η παράδοση», τόνισε ο κ. Σολτς, ενώ στεκόταν μάλιστα μπροστά στην εν λόγω τουρμπίνα, στο εργοστάσιο της Siemens Energy στο Μουλχάιμ της Ρουρ.

«Ο περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου φαίνεται ότι έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα», σημείωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι και μελλοντικά θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι «μπορεί πάντα να υπάρχουν οποιαδήποτε δήθεν προβλήματα για να μη λειτουργεί κάτι».

Ακόμη και μετά την παράδοση της τουρμπίνας, η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενα τέτοια «προβλήματα», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της Siemens Energy δήλωσε επίσης ότι η τουρμπίνα, η οποία επισκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Καναδά και εστάλη στη Γερμανία προκειμένου να παραδοθεί στην Gazprom, είναι μόνο μία από τις συνολικά έξι μεγαλύτερες και δύο μικρότερες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται στον Nord Stream 1, αλλά για την λειτουργία του αγωγού στο 100% των δυνατοτήτων του αρκούν μόνο οι πέντε τουρμπίνες.

Αυτή τη στιγμή ο αγωγός όμως λειτουργεί στο 20% της συνολικής παροχής και, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Siemens, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατή μια υψηλότερη απόδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απαραίτητα τελωνειακά και ταξιδιωτικά έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας είναι έτοιμα, αλλά λείπουν ακόμη κάποια στοιχεία από τη ρωσική πλευρά.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε την Τετάρτη ότι η παραλαβή του στροβίλου που απαιτείται για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ήταν «αδύνατη» λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

«Τα καθεστώτα κυρώσεων στον Καναδά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία, καθώς και οι ασυνέπειες στην τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τις συμβατικές υποχρεώσεις της (κατασκευάστριας τουρμπίνας) Siemens καθιστούν αδύνατη την παράδοση», ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της.