ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ομάδα επιθεωρητών στο πρώτο πλοίο που μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία

Το πλοίο Razoni, αναχώρησε 1η Αυγούστου από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού με τελικό προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο (AP Photo/Khalil Hamra)

Ομάδα επιθεωρητών επιβιβάστηκε σήμερα σε σκάφος για να ελέγξει το φορτίο που μεταφέρει το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού με σιτηρά.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber η επιθεώρηση γίνεται μια ημέρα αφού το φορτηγό πλοίο Razoni αγκυροβόλησε στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Το πλοίο Razoni, μεταφέρει 26.527 τόνους αραβοσίτου. Υπενθυμίζεται ότι αναχώρησε τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού με τελικό προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο.

Πρόκειται να επιθεωρηθεί από προσωπικό της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ που εργάζεται σ’ ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Την επιθεώρηση έχει ζητήσει η Μόσχα για να βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου. Ακολούθως, το Razoni θα συνεχίσει την πορεία του, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος ναύαρχος Οζκάν Αλτουνμπουλάκ, επικεφαλής του Κέντρου Κοινού Συντονισμού που επιβλέπει τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών (27/7) εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, οι τέσσερις πλευρές υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του πολέμου.

Τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούν να μετακινούνται από ασφαλείς διαδρόμους και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία) δεσμεύτηκαν «να μην επιτεθούν», σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Ο στόχος είναι να βγουν από την Ουκρανία 20-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται σε σιλό στα λιμάνια, καθώς πλησιάζει η νέα συγκομιδή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης