Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός καταγγέλλει ότι δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην βομβαρδισμένη φυλακή
Ανανεώθηκε:
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη άδεια για να έχει πρόσβαση στη φυλακή της πόλης Ολένβικα, όπου δεκάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
«Επί του παρόντος, δεν έχουμε λάβει επίσημη επιβεβαίωση που να μας δίνει πρόσβαση να επισκεφτούμε τον τόπο ή τους αιχμαλώτους πολέμου που έπεσαν θύματα της επίθεσης, και μέχρι σήμερα η πρότασή μας για υλική βοήθεια δεν έχει γίνει αποδεκτή», υπογράμμισε η ΔΕΕΣ.
Το βράδυ του Σαββάτου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στη ΔΕΕΣ και στον ΟΗΕ να μεταβούν στον τόπο όπου έγινε η επίθεση.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία, για τη διενέργεια αντικειμενικής έρευνας για το πλήγμα στο κέντρο κράτησης στην Ελένοβκα (Ολένβικα στα ουκρανικά), που προκάλεσε τον θάνατο μεγάλου αριθμού Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, κάλεσε επίσημα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Η ΔΕΕΣ ζήτησε πρόσβαση στον χώρο και «σε όλα τα μέρη όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες και οι νεκροί» μόλις ενημερώθηκε για τον βομβαρδισμό για τον οποίο οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί επιρρίπτουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη.
Η ΔΕΕΣ πρόσφερε επίσης βοήθεια για την απομάκρυνση των τραυματιών και την παροχή ιατρικού εξοπλισμού.
«Είμαστε έτοιμοι να πάμε στην Ολένβικα», δήλωσε η ΔΕΕΣ, η οποία έχει ομάδες στην περιοχή καθώς είναι παρούσα στο Ντονέτσκ από το 2014 και την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.
«Είναι επιτακτική ανάγκη η ΔΕΕΣ να έχει άμεση πρόσβαση» στη φυλακή και στα θύματα προκειμένου να φέρει εις πέρας την ανθρωπιστική της αποστολή, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο ρωσικός στρατός έκανε λόγο για 40 νεκρούς και 75 τραυματίες, με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές στην περιοχή του Ντονέτσκ να μιλούν για έως 53 νεκρούς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός άφησε πίσω του «περισσότερους από 50 νεκρούς» και τον χαρακτήρισε «εσκεμμένο ρωσικό έγκλημα πολέμου».