ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Δύο θάνατοι στην Ευρώπη - «Καμπανάκι» σήμανε ο ΠΟΥ

Ο στόχος πρέπει να είναι «να σταματήσει γρήγορα η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη και να πάψει αυτή η πανδημία» τονίζει ο ΠΟΥ AP Photo/Rick Bowmer

Μετά και τον δεύτερο θάνατο που σημειώθηκε εντός ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στην Ισπανία από την ευλογιά των πιθήκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των θανάτων από τον ιό. 

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πάντως ότι οι σοβαρές επιπλοκές παραμένουν σπάνιες.

Ένα δεύτερο άτομο που είχε μολυνθεί με την ευλογιά των πιθήκων πέθανε στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, την επομένη της ανακοίνωσης του πρώτου θανάτου στη χώρα ενός ατόμου που είχε προσβληθεί από αυτόν τον ιό.

«Από τους 3.750 ασθενείς (...) 120 κρούσματα νοσηλεύτηκαν και δύο πέθαναν», ανέφερε το Κέντρο Συντονισμού Προειδοποιήσεων Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου στην τελευταία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία του δεύτερου θανάτου.

Ακόμη ένας θάνατος ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα στη Βραζιλία.

Αυτά τα τρία περιστατικά αυξάνουν σε οκτώ τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τον Μάιο, οι πέντε πρώτοι καταγράφηκαν στην Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970

«Δεδομένης της συνέχισης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι», δήλωσε σε ανακοίνωση η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο στόχος πρέπει να είναι «να σταματήσει γρήγορα η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη και να πάψει αυτή η πανδημία», τονίζει η Σμολγουντ, που υπογραμμίζει ωστόσο ότι στην πλειονότητα των κρουσμάτων, η ασθένεια θεραπεύεται από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.

«Η αναφορά των θανάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις περνά από μόνη της, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 18.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως εκτός Αφρικής από τις αρχές Μαΐου, τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους και ως εκ τούτου συνιστά να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους φροντίζουν ή σε αυτούς που κάνουν έρευνα.

Στα 32 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 32 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι πρόκειται για άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη, εκ των οποίων οι 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό κατά την περίοδο επώασης της νόσου.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή», τονίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει:

«Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 26 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 13.043 κρούσματα της νόσου σε 37 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα:

Πηγή: ΕΟΔΥ

Προσοχή στα ταξίδια

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε όλοι μας κατά τη θερινή περίοδο, όσον αφορά στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα που ταξιδεύουν, ειδικά αν επισκέπτονται περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν στο CNN Greece, τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, όσο και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Παρασκευής.

Και μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κήρυξε πριν μερικές ημέρες παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό, ωστόσο στην Ελλάδα τα πράγματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα προς ώρας. Επιπλέον, όπως τονίζουν οι δύο κορυφαίοι καθηγητές, «σε καμία των περιπτώσεων, δεν μιλάμε για μία νέα πανδημία, καθώς, παρά τη μεγάλη διασπορά διεθνώς, η κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί παρόμοια με τον κορωνοϊό».

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά ειδικά αν επισκέπτονται περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά γενικότερα λόγω διακοπών και την υψηλή κινητικότητα πληθυσμού, θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Επισημαίνουν ακόμη ότι: «Τα χαρακτηριστικά της ευλογιάς των πιθήκων διαφέρουν από του κορωνοϊού με τη μολυσματικότητα να είναι σημαντικά χαμηλότερη και συνεπώς, παρά τη μεγάλη διασπορά διεθνώς, η κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί παρόμοια με τον κορωνοϊό. Η μετάδοση απαιτεί στενή προσωπική επαφή αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ή ότι δεν θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ειδικά κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί λόγω της χαλάρωσης κατά τη θερινή περίοδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης