Φυσικό αέριο: «Μπλόκο» της Gazprom στη Λετονία
Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων με το φυσικό αέριο από πλευράς της Ρωσίας, με τη Gazprom να ανακοινώνει σήμερα τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στη Λετονία λόγω «παραβίασης όρων παραλαβής».
Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις παροχές αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το αέριο με τον τρόπο που ορίζει διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλαδή με το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διακανονισμού των συναλλαγών.
Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις αερίου στην Shell Energy Europe στη Γερμανία.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Gazprom δεν διευκρίνισε ποιους όρους θεωρεί ότι παραβίασε η Λετονία.
Χθες, η λετονική ενεργειακή εταιρία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί σε ρούβλια, όπως απαιτείται στις συναλλαγές με την Gazprom.
Η Gazprom κατηγορεί τη Siemens Energy ότι δεν επισκεύασε πλήρως την τουρμπίνα
Η διακοπή παροχής σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το μοναδικό «ρωσικό» πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι Βρυξέλλες.
Ανησυχία επικρατεί και για τον αγωγό Nord Stream 1, η ροή του οποίου έχει μειωθεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του.
Το Κρεμλίνο επικαλείται προβλήματα στη συντήρησή του ενώ η ΕΕ κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εμβιασμό.
Την Παρασκευή, κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom υποστήριξε ότι η παράδοση της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1 από τον Καναδά στη Γερμανία (και όχι απευθείας στη Ρωσία) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μάρκελοφ κατηγόρησε επίσης τη Siemens Energy, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1, πως δεν κατάφερε να επισκευάσει παρά μόνο το 1/4 των βλαβών που εντοπίστηκαν.
Συμφωνία για το «ψαλίδι» της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Τρίτη επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.
Η εξέλιξη αυτή, που οδήφησε σε νέο «ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, προκάλεσε μεν ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, που έδειξε ένα αλληλέγγυο πρόσωπο, ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει πως θα είναι δύσκολο το σχέδιο αυτό -που έχει πολλά «παράθυρα» και εξαιρέσεις- να λάβει το «πράσινο φως» από όλα τα κράτη-μέλη.
Η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ στην ίδια συνεδρίαση Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που κατάφερε η Αθήνα είναι να περιληφθεί στο κείμενο πρόβλεψη που κατ’ εξαίρεση σε δύο άρθρα -το δεύτερο και το πέμπτο- επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.
Παράλληλα, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη που επιτρέπει την εξαίρεση από τον υπολογισμό της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εν λόγω ποσότητες φυσικού αερίου είναι, όπως τονίζεται, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης για την ενέργεια, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε και την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Την πρόταση αυτή είχε περιγράψει επιγραμματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε και πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος του εν λόγω μέτρου είναι να διασφαλιστεί πως οι τιμές ενέργειες θα παραμείνουν προσιτές για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση – από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής – της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.