ΚΟΣΜΟΣ

Σι προς Μπάιντεν για την Ταϊβάν: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά, θα καούν»

Σι προς Μπάιντεν για την Ταϊβάν: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά, θα καούν»
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σεβαστούν την «αρχή της μίας Κίνας» AP Photo/Andy Wong, File

«Να μην παίζει με τη φωτιά» προειδοποίησε, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι Τζινπίνγκ τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διώρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας εξαιτίας της πιθανής επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σεβαστούν την «αρχή της μίας Κίνας» και τόνισε ότι το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά, απλά θα καούν», φέρεται να είπε ο Σι Τζινπίνγκ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό ξεκάθαρα», συμπλήρωσε ο κινέζος πρόεδρος, κατά τις ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του ότι η αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά σε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή στην υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Το Πεκίνο είναι αντίθετο σε κάθε επίσημη επαφή ανάμεσα στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, θεωρώντας πως η νήσος των 24 εκατ. κατοίκων είναι ιστορικά μία από τις επαρχίες της, παρότι δεν την ελέγχει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το Πεκίνο εξετάζει το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν προκειμένου να επιβάλει τον έλεγχό του.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον του Σι Τζινπίνγκ να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης με τις ΗΠΑ, καθώς διεκδικεί μια τρίτη θητεία στην εξουσία, στο προσεχές συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το φθινόπωρο.

Στον αντίποδα, όμως, άλλοι εκτιμούν ότι το ζήτημα της Ταϊβάν θα μπορούσε εξυπηρετήσει την ατζέντα του, στρέφοντας την προσοχή μακριά από την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Η σημερινή επικοινωνία, διάρκειας 2 ωρών και 17 λεπτών, ήταν η πέμπτη που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τζο Μπάιντεν.

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, -και υπό αυτή την ιδιότητα μία από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού κράτους-, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψής της στην Ταϊβάν τον Αύγουστο.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη «σταθερή αντίθεσή» του στην ενδεχόμενη επίσκεψη -για την οποία δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε στο εσωτερικό της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης- προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη των πράξεών τους.