ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος νεύρων» από τη Ρωσία - Μειώνει στο 20% τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1

H ημερήσια παραγωγική ικανότητα του Nord Stream θα μειωθεί από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Gazprom Photo by Sean Gallup/Getty Images

Σε συνέχεια του θρίλερ επανεκκίνησης του Nord Stream 1 κατόπιν των δεκαήμερων εργασιών συντήρησης, ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom ανακοινώνει ότι άλλη μία τουρμπίνα του αγωγού τίθεται εκτός λειτουργίας και η ροή του φυσικού αερίου -ήδη μειωμένη στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού- θα περικοπεί περαιτέρω κατά το ήμισυ από την Τετάρτη, ήτοι στο 20%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η νέα ρωσική κίνηση που στοχεύει στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, κατά την οποία πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση.

Βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγική ικανότητα θα μειωθεί από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου -μόλις στο ήμισυ της τρέχουσας (ήδη μειωμένης) τροφοδοσίας.

Η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού Nord Stream ξεπερνά τα 160 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Η Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον περασμένο μήνα, και πριν από τις εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1, κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της επίμαχης τουρμπίνας της Siemens Energy που εστάλη για επισκευή στον Καναδά -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.

Η Γερμανία απορρίπτει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η τουρμπίνα είναι ο λόγος για τη μείωση στις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 και επισημαίνει ότι ο στρόβιλος επρόκειτο ούτως ή άλλως να τεθεί σε χρήση μετά τον Σεπτέμβριο -κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ουσιαστικά τις ροές αερίου ως πολιτικό όπλο.

Ως προς τη νέα τουρμπίνα, που τίθεται τώρα εκτός λειτουργίας, η Μόσχα επικαλείται την «τεχνική κατάσταση του κινητήρα».

«Η Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι όλο και περισσότερο ένας παράγοντας αβεβαιότητας στο ενεργειακό σύστημα» δήλωνε ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ -αφότου επαναλειτούργησε μεν ο Nord Stream 1, αλλά σε «ανεπαρκές» και «αναξιόπιστο» επίπεδο παραδόσεων.

«Τίποτα δεν εμποδίζει τεχνικά το να επανέλθει ο Nord Stream σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης μετά τη συντήρησή του» υπογράμμισε ο κ. Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Ρωσίας είναι προσχηματικές και η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για «ένα φοβερό 2023» λόγω των επερχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, και πριν γίνουν γνωστές οι προθέσεις της Gazprom περί μείωσης της ροής του Nord Stream 1 στο 20%, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προειδοποιήσει εκ νέου πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πρώτο «crash test» την Τρίτη για το σχέδιο της Κομισιόν - Η ελληνική θέση

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούν εν όψει του χειμώνα εθνικά έκτακτα σχέδια προς αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού, όμως την ίδια στιγμή σε κοινοτικό επίπεδο το σχέδιο της Κομισιόν για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% -και ειδικά ο υποχρεωτικός για τα κράτη-μέλη χαρακτήρας που δύναται να προσλάβει το μέτρο- έχει έλθει να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο, Τρίτη, αναμένεται και το πρώτο «crash test» αναφορικά με το σχέδιο δράσης που «υπογράφει» η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε περίπτωση δραστικής ή ολικής μείωσης του ρωσικού αερίου.

Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, αντιτίθενται στο «ψαλίδι» κατά 15% στην κατανάλωση αερίου που εισηγείται η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μέτρο δυσανάλογο, που αντίθετα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, και δεν λαμβάνει υπόψη το διαφορετικό βαθμό εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΕ για την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις τιμές του φυσικού αερίου» υπογράμμισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Αθήνας στην αυριανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε:

«Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ' αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εν όψει του αυριανού Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα περικοπή του φυσικού αερίου κατά 15% για όλες τις χώρες της ΕΕ, η οποία θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντική, αλλά θα μπορούσε να γίνει δεσμευτική εν μέσω φόβων για διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου εντός του 2022.

Ωστόσο, έως και δώδεκα χώρες της ΕΕ, ιδίως εκείνες που έχουν μικρή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αντιτάχθηκαν στην πρόταση -ιδίως στα δεσμευτικά στοιχεία της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης