Ουκρανία: Οι στρατιωτικές επιτυχίες μας οδήγησαν στη συμφωνία με τη Ρωσία για τις εξαγωγές σιτηρών
Η συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια κατέστη δυνατή μόνο χάρη στις στρατιωτικές επιτυχίες της χώρας μας δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση, ο υπουργός Υποδομών Αλεξάντρ Κουμπρακόφ ο οποίος υπέγραψε νωρίτερα την Παρασκευή την εν λόγω συμφωνία, αναφέρθηκε στην ανακατάληψη του Φιδονησιού, μιας μικρής αλλά στρατηγικής σημασίας νησίδας που βρίσκεται κοντά σε πολλά μεγάλα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανακατάληψη του νησιού, είπε, ήταν μια «σημαντική στιγμή».
Ο Κουμπράκοφ είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν τα ρωσικά πλοία στα ουκρανικά λιμάνια μέσω των ασφαλών διαδρόμων που ορίζει η συμφωνία καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με τους ουκρανικούς πυραύλους, όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Κιρίλο Μπουντάνοφ είπε στην τηλεόραση ότι τα παράλια της Ουκρανίας προστατεύονται από πυραυλικά συστήματα και ότι η Ρωσία προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να περάσει πολλούς «απαράδεκτους» όρους στη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών.
«Η Ρωσία ήθελε πραγματικά να συνοδεύει νηοπομπές σιτηρών με πολεμικά πλοία, ήθελε να κάνει επιθεωρήσεις στο ουκρανικό έδαφος και ούτω καθεξής», είπε ο Μπουντάνοφ.
«Όμως κανένα από αυτά τα αιτήματα δεν θα υλοποιηθεί. Και η Ρωσία τελικά συμφώνησε», πρόσθεσε.
Ντράγκι: «Εξαιρετική είδηση» η αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών
Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε γραπτή δήλωσή του, χαρακτήρισε «εξαιρετική είδηση για όλη τη διεθνή κοινότητα» τη συμφωνία για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών που υπεγράφη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
«Η απεμπλοκή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι βασικής σημασίας για να μπορέσουν να αποσταλούν σε πολίτες χωρών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και για να αποφευχθεί μια διεθνής επισιτιστική κρίση», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που υπεγράφησαν σήμερα», πρόσθεσε. «Η Ιταλία εύχεται οι συμφωνίες αυτές να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς ουσιαστικές προοπτικές ειρήνης, με σημεία που να μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτά από την Ουκρανία», δήλωσε τέλος ο Μάριο Ντράγκι.
Υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών
Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη δύο χωριστές συμφωνίες που θα επιτρέψουν την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δηλώνει πως αποτελεί «φάρο ελπίδας» εν μέσω του πολέμου.
Επισφραγίστηκαν στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του πολέμου.
Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.
Η απεμπλοκή των αποθεμάτων σιτηρών θα βοηθήσει στην ανακούφιση της επισιτιστικής κρίσης που έχει εκτοξεύσει τις τιμές ζωτικών αγαθών στα ύψη, όπως το σιτάρι και το κριθάρι.
«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας [...] σε έναν κόσμο που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε και από την Τουρκία, θα βοηθήσει στην πρόληψη του λιμού και στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού στα τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» τη συμφωνία για την αποδέσμευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, και ζήτησε την «ταχεία εφαρμογή» της.
«Είναι ένα καθοριστικό στάδιο στις προσπάθειες με στόχο να ξεπεραστεί η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που προκάλεσε η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ταχεία εφαρμογή της και την καλή πίστη στη συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών