Ιταλία: Πώς η δεξιά έδιωξε τον Ντράγκι - Η συνάντηση στη βίλα του Μπερλουσκόνι που «έδειξε» εκλογές
Ανανεώθηκε:
Μια μαραθώνια συνάντηση στην πολυτελή βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν αυτή που έθεσε την Ιταλία στην τροχιά των πρόωρων εκλογών σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.
Εκείνο το απόγευμα τις 19ης Ιουλίου, μερικοί από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν στη Villa Grande, την πολυτελή κατοικία του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη. Δίπλα του ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λίγκας και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.
Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, η μοίρα του Μάριο Ντράγκι είχε σφραγιστεί, γράφει το Politico. Οι συνωμότες είχαν αποσύρει την υποστήριξή τους στον μεγάλο συνασπισμό του και ο πρωθυπουργός δεν είχε πουθενά να πάει, παρά στο προεδρικό μέγαρο, όπου το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε.
Συνοδευόμενος από την 32χρονη σύντροφό του, ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος εκείνη την ημέρα υποδέχτηκε τους καλεσμένους του και ξεκίνησε τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι, σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η «πολύ ανησυχητική και ανεξήγητη συμπεριφορά του Κινήματος των 5 Αστέρων», η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε πυροδοτήσει την πολιτική κρίση.
Ωστόσο η ατζέντα άλλαξε γρήγορα και ένα άλλο ζήτημα επικράτησε: η ανάγκη να καταρριφθεί ο συνασπισμός του Ντράγκι και να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Ένα άτομο που ήταν στη συνάντηση είπε ότι ο Σαλβίνι ήταν ο πιο απροκάλυπτα επίμονος, στο ότι η δεξιά πρέπει να προχωρήσει προς τις εκλογές.
Ο Μπερλουσκόνι συμφωνούσε φανερά. Η συνάντηση απέφερε αρκετές σελίδες σημειώσεων, με εκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων. «Περιλάμβανε σχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη και συντάξεις», είπε ο μάρτυρας στο Politico. «Αυτή η συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα της προεκλογικής εκστρατείας».
Μετά από έξι ώρες, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον πρωθυπουργό. Η δεξιά ήταν ξεκάθαρη για το τι χρειάζονταν - μια ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση της διοίκησης του Ντράγκι, χωρίς το Κίνημα των 5 Αστέρων να συμμετέχει.
Ο Μπερλουσκόνι έμεινε σπίτι ενώ ο συνεργάτης του στη Forza Italia Αντόνιο Ταγιάνι και ο Σαλβίνι πήγαν στην κατοικία του Ντράγκι στις 7:45 μ.μ. Ζήτησαν ανασχηματισμό και αναθεώρηση της ατζέντας της κυβέρνησης.
Η συνάντηση δεν πήγε καλά. Όταν ο Σαλβίνι και ο Ταγιάνι έφυγαν, ήταν σαφές στον Ντράγκι ότι η επόμενη μέρα θα ήταν δύσκολη.
Ανησυχία
Δύο ημέρα μετά όλα δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Οκτωβρίου. Τέλη Αυγούστου, δηλαδή, αρχίζει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία, αλλά είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα, τα διάφορα κόμματα βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης.
Ο Ντράγκι δεν δέχθηκε να συνεχίσει να κυβερνά υπό όρους, με κίνδυνο να μην διαθέτει την αναγκαία στήριξη στο κοινοβούλιο, σε κρίσιμες για την χώρα ψηφοφορίες. O ίδιος, από την άλλη, υποτίμησε το γεγονός ότι σε λίγους μήνες (την ερχόμενη άνοιξη) θα έπρεπε ούτως ή άλλως να στηθούν οι κάλπες. Και το ό,τι τα κόμματα είχαν αρχίσει να ανεβάζουν τους τόνους, φοβούμενα μεγάλες απώλειες ψήφων.
Oι απόψεις και οι προτεραιότητες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού ουσιαστικά ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με εκείνες μεγάλου μέρους των ιθυνόντων των πολιτικών δυνάμεων.
Τώρα, οι κύριες ανησυχίες αφορούν, από την μία, τα υψηλά ποσοστά της άκρας δεξιάς των Αδελφών της Ιταλίας, τα οποία στα γκάλοπ ξεπερνούν το 23%. Η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με τα μέχρι τώρα στοιχεία των δημοσκοπικών εταιριών δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτόνομα, ούτε με την συνεργασία της Λέγκα του Σαλβίνι. Ξεκίνησε ήδη κατά συνέπεια ένας δύσκολος διάλογος με την επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι.
Από την άλλη, υπάρχει ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας και το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο Ντράγκι είχε τεθεί ως κύριος εγγυητής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να μπορέσει, η Ιταλία, να εκταμιεύσει κανονικά όλες τις δόσεις από τις Βρυξέλλές. Μόνον για το εξάμηνο Ιουλίου- Δεκεμβρίου, ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, φέρεται να επικοινώνησε ήδη με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, για να τους πληροφορήσει σχετικά με τις εξελίξεις και να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητα της χώρας.