Φωτιές και καύσωνας «σαρώνουν» την Ευρώπη - «H κλιματική αλλαγή σκοτώνει»
Ανανεώθηκε:
Πρωτοφανές κύμα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές «σαρώνουν» την Ευρώπη. «Κόκκινος συναγερμός» ακραίας ζέστης έχει σημάνει για πρώτη φορά στα χρονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταρρίπτεται το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη Γαλλία -η οποία βρίσκεται, μαζί με την Ισπανία, αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές που «γιγαντώνονται» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές που μαίνονται στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να συνδέει την πύρινη λαίλαπα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιώντας πως «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει».
Ανάλογη δραματική προειδοποίηση ήλθε από τα χείλη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τόνισε, στο πλαίσιο της διάσκεψης του Βερολίνου για το κλίμα, ότι «η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου -από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές».
Και προειδοποίησε: «Έχουμε μια επιλογή. Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στο χέρι μας».
Διαβάστε επίσης
Κλιματική κρίση: Η ανθρωπότητα οδηγείται προς «συλλογική αυτοκτονία» προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στην Ιβηρική Χερσόνησο έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες θάνατοι που συνδέονται με την ακραία ζέστη, η οποία έχει προκαλέσει δασικές πυρκαγιές από την Πορτογαλία έως τα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή, πολλές περιοχές της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της βόρειας Ιταλίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με ξηρασία.
H κλιματική αλλαγή καθιστά πλέον όλο και πιο συχνές τέτοιες απειλητικές για τη ζωή ακραίες καταστάσεις, και κύματα καύσωνα φθάνουν πλέον σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου για πρώτη φορά έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για ακραία ζέστη.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις πιο ζεστές μέρες στην Ιστορία της, με τις θερμοκρασίες να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε τον πρώτο «κόκκινο συναγερμό» για ακραία ζέστη, γεγονός που σημαίνει ότι οι υγιείς άνθρωποι, όχι μόνο οι ευπαθείς, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες και θάνατο. Τη Δευτέρα πολλά σχολεία έκλεισαν και επανήλθαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τα νοσοκομεία τέθηκαν σε συναγερμό για υποδοχή έκτακτων περιστατικών. Ορισμένες επεμβάσεις δε ακυρώθηκαν, καθώς οι χειρουργικές αίθουσες δεν μπορούν να διατηρήσουν την απαιτούμενη θερμοκρασία.
Ακυρώθηκαν επίσης δρομολόγια τρένων, καθώς η θερμοκρασία ανέβηκε στα ύψη με το Network Rail να ζητά από τους πελάτες «να ταξιδεύουν μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο».
Στην Ισπανία περίπου 30 πύρινα μέτωπα κατακαίουν τεράστιες εκτάσεις και ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές εδώ και αρκετές ημέρες.
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Carlos III εκτιμά έως και 360 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 10ης και 15ης Ιουλίου λόγω της υπερβολικής ζέστης. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένας 60χρονος που εργαζόταν ως οδοκαθαριστής στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης, όταν κατέρρευσε ξαφνικά την Παρασκευή. Η θερμοκρασία του σώματός του ήταν 41,6 βαθμούς όταν τον ανακάλυψαν.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή της Εξτρεμαδούρα στη δυτική Ισπανία τη Δευτέρα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές.
Οι φλόγες έχουν ήδη καταστρέψει περίπου 34.000 εκτάρια γης σε ολόκληρη τη χώρα από την Ανδαλουσία και την Εξτρεμαδούρα στα νότια και δυτικά, μέσω των κεντρικών περιοχών Castilla-La Mancha και Castilla y León, και στη Murcia και την περιοχή της Βαλένθια στα ανατολικά.
Κοντά στην Κόστα ντελ Σολ στη νότια Ισπανία, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, περίπου 2.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας της πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε στην οροσειρά Sierra de Mijas.
Στη Γαλλία, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς μαίνονται δασικές πυρκαγιές στο διαμέρισμα της Ζιρόντ.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τρεις μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι ενεργές και πάνω από 27.000 στρέμματα γης είχαν καεί μέχρι την Κυριακή.
Η Βρέστη, στη Βρετάνη, κατέγραψε τη Δευτέρα την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ιστορία της -35,8 βαθμούς Κελσίου.
Οι πυρκαγιές έχουν «καταβροχθίσει» 35.000 στρέμματα βλάστησης, ενώ περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους.
Η Γαλλίδα βουλευτής των Πρασίνων, Μελανί Βοζέλ, έγραψε στο Twitter η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους μετρήθηκε στους 59 βαθμούς στην Ισπανία και στους 48 βαθμούς στη νότια Γαλλία.
«Δεν είναι απλά καλοκαίρι. Είναι απλά κόλαση και πολύ σύντομα θα γίνει απλά το τέλος της ανθρώπινης ζωής αν συνεχίσουμε με την κλιματική αδράνειά μας», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, η πορτογαλική κυβέρνηση μείωσε το επίπεδο συναγερμού κατά μια βαθμίδα την Κυριακή λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών που είχαν προκαλέσει εκατοντάδες πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.
Σχεδόν 250 νέες πυρκαγιές αναφέρθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, οι περισσότερες βορειοανατολικά του Πόρτο, αλλά την Κυριακή η κυβέρνηση είπε ότι οι θερμοκρασίες ενδέχεται να μειωθούν έως και 8 βαθμούς τις επόμενες ημέρες.
Η μείωση του επιπέδου συναγερμού θα επιτρέψει στους αγρότες να συγκομίζουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες νωρίς το πρωί και το βράδυ.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, τόνισε τη Δευτέρα ότι η χώρα «δεν έχει χρόνο να χάσει» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η επένδυση σε νανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πορτογαλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι περισσότεροι από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ζέστης την προηγούμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους θανάτους να αφορούν ηλικιωμένους.
Ένα άτομο πέθαινε κάθε σαράντα λεπτά, μεταξύ 7 και 13 Ιουλίου...