Η Ρωσία κλείνει τον ερευνητικό ιστότοπο που είχε αποκαλύψει την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι
Ανανεώθηκε:
Τη λειτουργία στο εσωτερικό της χώρας στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και στον βασικό συνεργάτη του στην περιοχή απαγόρευσε σήμερα η Ρωσία χαρακτηρίζοντάς τους απειλές για την ασφάλεια.
O Bellingcat, που εδρεύει στην Ολλανδία, αποκάλυψε την εμπλοκή στηριζόμενων από τη Ρωσία στρατιωτών στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014 και το ότι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, της διαβόητης FSB, είχαν επιχειρήσει να δηλητηριάσουν τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι ενέργειες του Bellingcat και του συνεργάτη του The Insider «συνιστούν μια απειλή για (...) την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και οι δύο ιστότοποι θα προστεθούν στον ρωσικό κατάλογο των «ανεπιθύμητων», που τους απαγορεύει να λειτουργούν στη Ρωσία και καθιστά τη συνεργασία μαζί τους παράνομη για ρωσικούς οργανισμούς και πρόσωπα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εισαγγελέα.
Ο ιδρυτής του Bellingcat Έλιοτ Χίγκινς απέρριψε την απαγόρευση και έγραψε στο Twitter: «Ο Bellingcat δεν έχει νομική ή οικονομική παρουσία (στη Ρωσία) ούτε διαθέτει προσωπικό εκεί και επομένως δεν είναι σαφές πώς περιμένει η Ρωσία να επιβάλει την απαγόρευση».
Ο Insider νομικά εδρεύει στην Λετονία, μια κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία του από τις ρωσικές αρχές.
Έχει συνεργαστεί με τον Bellingcat στις περισσότερες σημαντικές έρευνες του ιστότοπου κατά την τελευταία πενταετία, που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των κινήσεων των προσώπων που βρίσκονταν πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.
Σε μια απόπειρα να καταστείλει τους αντιφρονούντες, η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει δεκάδες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών «ανεπιθύμητους» και εκατοντάδες εγχώριες οργανώσεις και δημοσιογράφους που αντιτίθενται στο Κρεμλίνο έχουν χαρακτηριστεί «ξένοι πράκτορες».
Η καταστολή έχει εντατικοποιηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, μια εκστρατεία την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», με σχεδόν όλες τις ανεξάρτητες οργανώσεις να έχουν τεθεί εκτός νόμου ή να έχουν υποχρεωθεί σε εξορία και με την θέσπιση νέων νόμων που τιμωρούν την κριτική εις βάρος των ενόπλων δυνάμεων με έως και 15 χρόνια κάθειρξη.