ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοπόλεμο

Ρωσικά μαχητικά MiG-29SMT πετούν σε σχηματισμό κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης, που σηματοδοτεί την 71η επέτειο από τη σοβιετική νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μαχητικά πετούν πάνω από το μνημείο Μίνιν και Ποζάρσκι (Minin–Pozharsky) στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και το ημερολόγιο γράφει Πέμπτη 9 Μαΐου 2016 REUTERS/Sergei Karpukhin

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν σήμερα τη ρωσική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από τις διεθνείς εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων Sofacy και Sandworm με σκοπό την κατασκοπεία και τη δολιοφθορά, έναν «υβριδικό πόλεμο» που έθεσε επίσης στο στόχαστρο τη Γερμανία και το Κοινοβούλιό της.

Eταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου έχουν ήδη πει πως ρώσοι πειρατές πληροφορικής βρίσκονται πίσω από τη Sofacy (γνωστή επίσης ως APT 28 ή Pawn Storm), που έθεσε στο στόχαστρο δυτικούς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, καθώς και η Sandworm που προκάλεσε μια τεράστια διακοπή ρεύματος στη δυτική Ουκρανία στις 23 Δεκεμβρίου 2015.

«Οι εκστρατείες οι οποίες κατοπτεύθηκαν προσανατολίζονται γενικά στην απόκτηση πληροφοριών, δηλ. στην κατασκοπεία. Όμως στο εξής οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν να κλίνουν στη δολιοφθορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής των γερμανικών υπηρεσιών εσωτερικών πληροφοριών (Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι τμήμα των επιχειρήσεων διεθνούς εύρους που αποσκοπούν να αποκτήσουν στρατηγικές πληροφορίες. Ορισμένες από τις επιχειρήσεις αυτές μπορεί να πραγματοποιήθηκαν από έντεκα έως επτά χρόνια πριν», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για "υβριδικό πόλεμο".

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρονται κυρίως στην εκστρατεία πολυμορφικής πληροφοριακής πειρατείας με σκοπό την κατασκοπεία Sofacy//APT28/Pawn Storm, βλέποντας σε αυτές ενδείξεις μιας ρωσικής κρατικής καθοδήγησης», ενώ μια άλλη, η "Sandworm" έχει σκοπό «την κυβερνο-δολιοφθορά».

Γενικά, οι υπολογιστές που αποτελούν στόχο μολύνονται μέσω επιθέσεων phishing, μια τεχνική που έχει σκοπό τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων οι κωδικοί πρόσβασης, των χρηστών.
Στη Γερμανία, η Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ) έγινε στόχος της Sofacy την άνοιξη του 2015, όμως οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών σημειώνουν πως «εκτός από τους κυβερνητικούς θεσμούς, στόχοι είναι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, ενέργειας καθώς και πανεπιστήμια και εκπαιδευτικοί θεσμοί». Η απειλή είναι «μόνιμη», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης