Στο χάος η Σρι Λάνκα: Από τις Μαλδίβες καθ' οδόν προς Σιγκαπούρη ο φυγάς πρόεδρος
Ανανεώθηκε:
Στο χάος και την απόγνωση βυθίζεται όλο και περισσότερο η Σρι Λάνκα , καθώς μετά την απόδραση του προέδρου της χώρας, ο πρωθυπουργός και προσωρινός ηγέτης της χώρας έδωσε ουσιαστικά λευκή επιταγή στον στρατό να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί για να αποκαταστήσει την τάξη», εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της χώρας.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα να την εγκαταλείψει, έπειτα από την κατάληψη της προεδρικής κατοικίας το περασμένο Σαβββατοκύριακο, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίζουν την κατάληψη των δημοσίων κτηρίων.
Ωστόσο τίποτα δεν διαμηνύει ότι η τάξη θα αποκατασταθεί σύντομα καθώς η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Ο Ρατζαπάκσα κατέφυγε προσωρινά στις Μαλδίβες και από εκεί με πτήση της Saudi Airlines θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη και αργότερα στη Σαουδική Αραβία.
«Αποχωρούμε ειρηνικά και άμεσα από το προεδρικό μέγαρο, την προεδρική γραμματεία και τα γραφεία του πρωθυπουργού, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», είπε μια εκπρόσωπός τους.
Μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης, η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.
Το πλήθος που διαδηλώνει εισέβαλε στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε την Τετάρτη, αφού έκανε το ίδιο το Σάββατο με το προεδρικό μέγαρο του Ρατζαπάκσα, αναγκάζοντάς τον να διαφύγει στο εξωτερικό.
Περίπου 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και ένας άνδρας πέθανε από ασφυξία εξαιτίας των δακρυγόνων.
Ο Βικρεμεσίνγκε, που διορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος από τον αρχηγό του κράτους, είχε ζητήσει την εκκένωση των δημόσιων κτηρίων και είχε διατάξει την αστυνομία να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την τάξη».
Καμία ανακοίνωση παραίτησης
Ένας βουδιστής ιερέας, ο οποίος υποστηρίζει το κίνημα, έκανε σήμερα έκκληση να εκκενωθεί από τους καταληψίες το προεδρικό μέγαρο, ένα κτ'ηριο ηλικίας άνω των 200 ετών, προκειμένου να διασωθούν τα αντικείμενα αξίας που βρίσκονται στους χώρους του.
«Αυτό το κτήριο είναι ένας εθνικός θησαυρός και πρέπει να προστατευθεί», είπε ο μοναχός Ομάλπε Σομπίτα στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να υπάρξει σωστός έλεγχος και να επιστραφεί η ιδιοκτησία στο κράτος».
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την κατοικία από τότε που άνοιξε για το κοινό μετά την φυγή του Ρατζαπάξα το Σάββατο.
Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μόνο για το Κολόμπο από το μεσημέρι μέχρι αύριο τα ξημερώματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω ταραχές.
Ο Ρατζαπάκσα είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί την Τετάρτη, αλλά δεν έγινε καμία ανακοίνωση.
Από τις Μαλδίβες όπου είχε καταφύγει αρχικά μετέβη με ένα ιδιωτικό τζετ μαζί με τη σύζυγό του και δύο σωματοφύλακες στη Σιγκαπούρη.