ESA: Τερματίζει οριστικά τη συνεργασία του με τη Ρωσία στην αποστολή ExoMars
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι βάζει οριστικό τέλος στη συνεργασία του με τη Ρωσία στην αποστολή ExoMars, την οποία είχε αναστείλει εδώ και αρκετούς μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο διευθυντής του ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ ανακοίνωσε με μια λακωνική ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι του δόθηκε εντολή από το διοικητικό συμβούλιο «να τερματίσει επισήμως» τη συνεργασία με τη Roscosmos στην αποστολή ExoMars. «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή αυτής της συνεργασίας – ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επακολούθησαν – εξακολουθούν να υφίστανται», εξήγησε.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν σχολίασε περαιτέρω αυτήν την ανακοίνωση.
Στις 17 Μαρτίου, ο ESA (ο οποίος έχει 22 ευρωπαϊκά κράτη μέλη) είχε ανακοινώσει την αναστολή της αποστολής ενός ρομποτικού οχήματος στον πλανήτη Άρη, που σχεδίαζε για το φθινόπωρο του 2022 σε συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.
Καταγγέλλοντας «σαμποτάζ», ο επικεφαλής της Roscosmos Νμίτρι Ρογκόζιν ζήτησε από τους ρώσους κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) «να σταματήσουν να εργάζονται» με τον ρομποτικό βραχίονα του ESA που εγκαταστάθηκε πρόσφατα.
«Ο Γιόζεφ Ασμπάχερ (…) είναι έτοιμος να απαντήσει για το σαμποτάζ της κοινής αποστολής στον Άρη;», ανέφερε ο επικεφαλής της Roscosmos σε μήνυμά του στο Telegram. «Με τη σειρά μου, δίνω εντολή στο πλήρωμά μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να σταματήσει να εργάζεται με τον ευρωπαϊκό ρομποτικό βραχίονα (ERA)», συμπλήρωσε.
Ο ρομποτικός τηλεσκοπικός βραχίονας ERA μεταφέρθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Ιούλιο του 2021, αλλά εγκαταστάθηκε πριν από λίγους μήνες έξω από τη ρωσική μονάδα του ISS. Έχει 11 μέτρα μήκος και επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών συντήρησης ή προσθήκης εξοπλισμού - κυρίως στο ρωσικό τμήμα - και ο χειρισμός του μπορεί να γίνει τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό του σταθμού.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος έκανε λόγο πρόσφατα για «έντονες διαβουλεύσεις» με τη NASA με σκοπό τη σύναψη μιας «καλής συνεργασίας» μαζί της για τη διάσωση της αποστολής ExoMars. Το ρομποτικό όχημα της αποστολής προορίζεται να τρυπήσει βαθιά στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη, αναζητώντας ίχνη εξωγήινης ζωής.