Κομισιόν σε Τουρκία: Πολιτικά κίνητρα πίσω από τη μη απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα
«Ως παλαιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως να σημειώσει σταθερή και διαρκή πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων» τονίζει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ναμπίλα Μασράλι, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Καβάλα.
Ειδικότερα, η κ. Μασράλι αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία παρέλειψε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 46 § 1 της Σύμβασης για συμμόρφωση με την απόφαση Τμήματος που εξέδωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση Καβάλα κατά Τουρκίας στις 10 Δεκεμβρίου 2019».
Προσθέτει ότι «επιβεβαίωσε ότι η κράτηση του κ. Καβάλα είχε πολιτικά κίνητρα και μια προσπάθεια φίμωσής του και αποτροπής άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη άδικη καταδίκη του δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».
Επιπροσθέτως, η Ναμπίλα Μασράλι υπογραμμίζει ότι «η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις αυξάνει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συμμόρφωση της τουρκικής δικαιοσύνης στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».
«Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να δώσει συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να εφαρμόσει τις εκκρεμείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως αυτή που ζητεί την άμεση απελευθέρωση του κ. Καβάλα» καταλήγει η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Παρά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Καβάλα. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, μια σπάνια κίνηση η οποία ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμη και τον αποκλεισμό της από το όργανο αυτό στο οποίο εντάχθηκε το 1950.
Ο Καβάλα, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Η υπόθεση του Καβάλα προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.