Βίζα και Βίσεγκραντ μπλοκάρουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη ισχύος της η συμφωνία Τουρκίας –Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες με δηλώσεις τους κάνουν λόγο για ακύρωση της συμφωνίας αν η Τουρκία δεν την τηρήσει κατά γράμμα ενώ από την πλευρά της Άγκυρας προειδοποιούν ότι θα "γεμίσουν την Ευρώπη με πρόσφυγες". Την ίδια ώρα, ειδικοί προειδοποιούν με νέο επερχόμενο κύμα 400.000 προσφύγων από Συρία.
Αν και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας έχουν μειωθεί , η επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία όπως προβλέπει η συμφωνία δεν προχωράει, ενώ την ίδια στιγμή το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε έχει μπλοκάρει με τους τόνους να ανεβαίνουν και από τις δυο πλευρές.
Ήδη χθες με ανάρτηση του στο Twitter o Μπουρχάν Κουζού ανώτατος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάρει τη «λάθος απόφαση» σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη διέλευση των Τούρκων κατοίκων στην ήπειρο.
Η απειλή του Burhan Kuzu, ανώτατου στελέχους του τουρκικού κυβερνόντος κόμματος, ήρθε καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας Τουρκίας και ΕΕ για την αναχαίτιση μιας άνευ προηγουμένου εισροής προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η απελευθέρωση της βίζας φαίνεται πως σκοντάφτει σε τεχνικά θέματα αλλά και στην απροθυμία που δείχνουν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες να το δεχτούν. Έτσι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, Το μήνυμα Γιούνκερ έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, καθώς η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.
Επίκεντρο της σύγκρουσης Βρυξελλών και Άγκυρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας. Η Ευρώπη εκτιμά πως ο νόμος επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους ως τρομοκράτες, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου.
«Έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας , υπάρχουν 72 [προαπαιτούμενα] και το νούμερο 65 λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο περιθώριο φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο.
Η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει υλοποιήσει όλα τα συμφωνηθέντα, ενώ ειδικά για τον αντιτρομοκρατικό νόμο επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή, με δεδομένο μάλιστα πως η χώρα απειλείται από το Ισλαμικό Κράτος και το PKK.
Ελλοχεύει αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος οι πρόσφυγες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα καθώς τα σύνορα στην μεθοριακή γραμμή Ειδομένης-Γευγελής παραμένουν κλειστά ενώ εκτός των άλλων σήμερα αποφασίστηκε η διατήρηση των προσωρινών ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για έξι επιπλέον μήνες λόγω "εξαιρετικών περιστάσεων" έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ίδια στιγμή οι λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ εμφανίζονται εντελώς απρόθυμες να δεχτούν πρόσφυγες βάσει των ποσοστώσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νέο μαζικό κύμα προσφύγων από Συρία
Την ίδια ώρα, προβλέψεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για ανθρώπινο «τσουνάμι» από 400.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι αναμένεται να ακολουθήσουν και αυτοί το δρόμο του Αιγαίου.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ένα νέο κύμα προσφύγων αναμένεται εξαιτίας της αδυναμίας των εμπλεκομένων μερών στις διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μία εφαρμόσιμη εκεχειρία, αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τσίπρας: Nα αρχίσει άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης
Τον απεσταλμένο του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ υποδέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Σάδερλαντ ανέφερε επίσης ότι «η κατάρρευση της Συνθήκης Σέγκεν είναι μια οικονομική καταστροφή αλλά και καταστροφή από πλευράς ΕΕ, οπότε τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για να μοιραστεί η ευθύνη».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε πως. «έχουμε σχεδόν 56.000 πρόσφυγες παγιδευμένους στην Ελλάδα και θέλουμε να τους παρέχουμε βοήθεια, παροχές και την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους», είπε ο πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Σάδερλαντ σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σχίσμα στην Ε.Ε. για τα πρόστιμα στα κράτη-μέλη
Υπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης, της λεγόμενης ομάδα του Βίσεγκραντ απέρριψαν την προηγούμενη εβδομάδα τις προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική, με την Ουγγαρία να χαρακτηρίζει "εκβιασμό" τα σχέδια για ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο και την επιβολή προστίμων σε όσους το αρνούνται.
"Αναφορικά με τα πρόστιμα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για εκβιασμό", δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έπειτα από μια συνάντηση που είχε στην Πράγα με τους ομολόγους του από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, αναφερόμενος στο πρόστιμο των 250.000 ευρώ κατ' άτομο που προτείνεται από την Επιτροπή για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.
"Οι ποσοστώσεις είναι ένα αδιέξοδο και θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή να μην μπει σ' αυτό το αδιέξοδο", τόνισε, ο Ούγγρος πολιτικός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. "Αντιτίθενται στην κοινή λογική, είναι ανεφάρμοστες και αντίθετες στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς", πρόσθεσε. Ο πολωνός ομόλογός του Βίτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε πως "αναρωτιέται ακόμη αν η πρόταση αυτή είναι σοβαρή, επειδή μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο".