Ουκρανία: Οργή για το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά – Καλείται σε εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης
Ανανεώθηκε:
Την οργή του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τον απόπλου ενός ρωσικού πλοίου που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα κληθεί για εξηγήσεις ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.
«Λυπούμαστε ότι το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επιτράπηκε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Καρασού παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές αποδείξεις ότι παρανομεί», ανέφερε ο Νικολένκο, χαρακτηρίζοντας το όλο γεγονός «απαράδεκτο».
Φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού.
Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο Zhibek Zholy. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.
Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές.
Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κλέβει σιτηρά από εδάφη τα οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που αρνείται η Μόσχα.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες οι αρχές που έχει επιβάλει η Ρωσία στην επαρχία Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό ρωσικό έλεγχο, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση σιτηρών στο εξωτερικό, κυρίως στη Μέση Ανατολή.
Οι χώρες με τις οποίες συνήφθη συμφωνία είναι το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλέστηκε τον Γεβγένι Μπαλίτσκι επικεφαλής της διοίκησης που επέβαλε η Ρωσία στη Ζαπορίζια.
Ο Μπαλίτσκι επισήμανε ότι έχει υπογραφεί συμβόλαιο για την πώληση 150.000 τόνων σιτηρών στο Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι Ρώσοι έμποροι και κρατικές εταιρείες αγοράζουν σιτηρά από τους αγρότες της Ζαπορίζια.
«Οι τιμές δεν είναι κακές αυτή τη στιγμή», δήλωσε.