Ντράγκι: Απόρροια της κλιματικής αλλαγής η θανατηφόρα αποκόλληση πάγου στις ιταλικές Άλπεις
Συνεχίζονται οι ερεύνες για τον εντοπισμό των 14 αγνοουμένων στις Δολομιτικές Άλπεις της Ιταλίας, όπου σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν εξαιτίας της αποκόλλησης μεγάλου στρώματος πάγου που σημειώθηκε την Κυριακή.
Το κομμάτι του πάγου έπεσε σε μια ομάδα πεζοπόρων που διέσχιζαν ένα δημοφιλές μονοπάτι στη Μαρμολάντα, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων του ψηλότερου βουνού των ιταλικών Άλπεων. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ξένοι υπήκοοι ήταν μεταξύ εκείνων που παρασύρθηκαν.
Στο μεταξύ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν σκάνερ θερμότητας, συνεχίζουν να πετούν στην περιοχή, προς εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις κινήσεις τους, διότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει κίνδυνος νέας αποκόλλησης μέρους των παγετώνων.
Το πρωί της Δευτέρας, οι επιχειρήσεις διακόπηκαν λόγω ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετέβη στο Τρεντίνο, αλλά δεν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή του τραγικού συμβάντος, για να μην καθυστερήσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού των αγνοουμένων.
Όπως δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προβληματισθεί και να δράσει, με στόχο να μην ξανασυμβούν άλλες, παρόμοιες τραγωδίες» συνδέοντας το γεγονός με την κλιματική αλλαγή.
«Η χώρα μας σήμερα πενθεί» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους συγγενείς των θυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία της πόλης Τρέντο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκίνησε έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτήν τη θανατηφόρα φυσική καταστροφή.
O δήμαρχος του Τρέντο, τέλος, Φράνκο Ιανεσέλι, διερωτήθηκε με νόημα: «πρέπει να περιοριστούμε σε μια μοιρολατρική στάση ή να κάνουμε αμέσως ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας;».