ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περίεργη «αναδίπλωση» για τον θάνατο της δημοσιογράφου Αμπού Άκλεχ

«Η αμερικανική έρευνα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα ως προς την προέλευση της σφαίρας που σκότωσε την δημοσιογράφο του Al-Jazeera» τόνισε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ AP/Majdi Mohammed

Ερωτήματα εγείρει η αλλαγή στάσης εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το θάνατο από πυρά της Αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου, Σιρίν Αμπού Άκλεχ στις 11 Μαΐου, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη. 

Ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε υποσχεθεί να ζητήσει, κατά τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν το συμβάν, «απόδοση ευθυνών» για το θάνατο της δημοσιογράφου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά τη Δευτέρα σε μια περίεργη αναδίπλωση και τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «οι ειδικοί δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ήταν σκόπιμος ο πυροβολισμός».

«Η αμερικανική έρευνα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα ως προς την προέλευση της σφαίρας που σκότωσε την δημοσιογράφο του Al-Jazeera, η οποία κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν εκείνη την ημέρα, καθώς η σφαίρα είχε πολλές φθορές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως θα συνεχίσει να εξετάζει τον πυροβολισμό της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, λέγοντας πως η απόφαση για το αν θα ξεκινήσει ποινική έρευνα, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής εξέτασης του στρατού.

Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προστατεύουν το Ισραήλ.

«Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να καθυστερεί να την ανακοινώσει», δήλωσε στο Reuters ο Βασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Λέμε ότι το Ισραήλ σκότωσε τη Σιρίν Αμπού Άκλεχ και πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για το έγκλημα που διέπραξε», τόνισε.

Τι είχε πει ο Μπλίνκεν

Υπενθυμίζεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν, συμμετέχοντας στην Συνόδο της Αμερικής, στις αρχές Ιουνίου στο Λος Άντζελες, είχε κληθεί να σχολιάσει την «παντελή απουσία συνεπειών» για το Ισραήλ, που συνιστά ιστορικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.

«Λυπάμαι, με όλο μου τον σεβασμό, δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη τα γεγονότα της υπόθεσης», είχε πει ο κ. Μπλίνκεν.

«Επιδιώκουμε μια ανεξάρτητη έρευνα, αξιόπιστη. Όταν θα διενεργηθεί, θα ακολουθήσουμε τα γεγονότα, όπου κι αν οδηγούν. Είναι τόσο απλό», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν, είχε συνομιλήσει με την οικογένεια της ρεπόρτερ, αναφέροντας επίσης ότι «τον θλίβει η απώλεια της Σιρίν. Ήταν σπουδαία δημοσιογράφος, αμερικανίδα πολίτης».

Επιπλέον, κορυφαίος παλαιστίνιος εισαγγελικός λειτουργός είχε αναφέρει στις 26 Μαΐου πως «η δημοσιογράφος του Al Jazeera έγινε στόχος πυρών ισραηλινού στρατιώτη», ενώ έρευνα του CNNi επίσης υπέδειξε ότι για τον θάνατο της ρεπόρτερ ευθυνόταν ο ισραηλινός στρατός.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές διέψευσαν τις κατηγορίες αυτές και υποστήριξαν πως θα διενεργήσουν δική τους έρευνα. Θεωρούν ότι η Σιρίν Αμπού Άκλεχ μπορεί να χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα παλαιστίνου μαχητή ή κατά λάθος από ισραηλινό στρατιώτη.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν επιτόπου, κοντά στην ομάδα των δημοσιογράφων, που βρισκόταν σε ανοικτό χώρο πλάι στην είσοδο του καταυλισμού, δεν βρισκόταν κανένας παλαιστίνιος μαχητής.

Επιπροσθέτως, δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν να διενεργηθεί έρευνα από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) για να υπάρξουν αμερόληπτα συμπεράσματα σχετικά με τον θάνατο της δημοσιογράφου και το ποιος ευθυνόταν γι’ αυτόν.

Σημειώνεται πως η Παλαιστίνια δημοσιογράφος, γνωστή συνεργάτιδα του δικτύου Al Jazeera, που είχε επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε έφοδο του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτόπτης μάρτυρας: Πυροβόλησαν απευθείας δημοσιογράφους

Σημειώνεται πως αυτόπτης μάρτυρας την ημέρα του συμβάντος, είχε δηλώσει πως «πυροβολούσαν απευθείας τους δημοσιογράφους».

Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, το CNNi παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία μέσω βίντεο αλλά και μαρτυρίες αυτοπτών που ξεκαθαρίζουν ότι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν στοχευμένη επίθεση.

Μάλιστα, το CNNi είχε αποστείλει τα ευρήματα της έρευνας στον ισραηλινό στρατό που απάντησε μέσω e-mail ότι διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία, προσθέτοντας ότι «οι ισχυρισμοί σχετικά με την πηγή των πυρών που σκότωσαν την Άμπου Άκλεχ πρέπει να γίνονται προσεκτικά και να υποστηρίζονται από απτά αποδεικτικά στοιχεία».

New York Times: Από την πλευρά του Ισραήλ η σφαίρα

Σχετικά με το περιστατικό έρευνα είχαν διεξαγάγει και οι New York Times όπου διαπιστώθηκε πως η σφαίρα που σκότωσε την Αμπού Άκλεχ είχε εκτοξευθεί από την τοποθεσία ισραηλινής στρατιωτικής συνοδείας νωρίς το πρωί της 11ης Μαΐου, πιθανότατα από στρατιώτη επίλεκτης μονάδας του ισραηλινού στρατού, επιβεβαιώνοντας έτσι αναφορές αυτόπτων μαρτύρων.

Στις ΗΠΑ η σφαίρα που σκότωσε τη δημοσιογράφο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης