Γαλλία: Ανασχηματισμός προσαρμογής για τον Μακρόν - Αναζητώντας συμμαχίες μετά την ήττα
Σε έναν αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια προσαρμογής σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η κεντρώα συμμαχία του δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Γαλλία έρχεται έξι εβδομάδες αφότου ο Μακρόν διόρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην αρχή της δεύτερης προεδρικής του θητείας.
Η συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε σήμερα, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, με αντικείμενο τις μεθαυριανές προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ή αν θα την αποφύγει, όπως έχει δικαίωμα.
Αν δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενδέχεται να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με πρόταση μομφής εκ μέρους της αριστερής αντιπολίτευσης, που για να εγκριθεί ωστόσο θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από την ακροδεξιά, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί.
Τρεις από τους 15 υπουργούς του Μακρόν δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν και με βάση τα ισχύοντα στη χώρα έπρεπε να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Επίσης μια υπουργός που εξελέγη βουλευτής ανακοίνωσε πως επιθυμεί να παραμείνει στην Εθνοσυνέλευση και συνεπώς αποχωρεί και αυτή από την κυβέρνηση, αφού στη Γαλλία υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στο υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα και βουλευτής που γίνεται μέλος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του αντικαθίσταται.
Ταυτόχρονα υπήρξαν αλλαγές και μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών, ενώ πληρώθηκαν και κάποιες κυβερνητικές θέσεις που ως τώρα ήταν κενές. Η νέα κυβέρνηση έχει 42 μέλη, με ισάριθμους τους άνδρες και τις γυναίκες.
Στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρξε αλλαγή υπουργού, δηλαδή παραμένουν οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ. Στο υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων αναλαμβάνει η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και προερχόμενη από τον κύκλο των συμβούλων του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Η εφημερίδα Libération επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η νέα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εν μέσω της καταιγίδας της κρίσης του δημοσίου χρέους.
Στο ίδιο υπουργείο, παραμένει εξάλλου στη θέση της η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την ιατρική.
Αντιθέτως ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού, αποχώρησε από την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως θα αποδείξει την αθωότητα του, αλλά και εκδηλώνοντας την πικρία του για την αντικατάσταση.