ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ελβετία οι ηγέτες για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» υπέρ της Ουκρανίας - Παραδοχή ήττας στο Λισιτσάνσκ

Στην Ελβετία οι ηγέτες για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» υπέρ της Ουκρανίας - Παραδοχή ήττας στο Λισιτσάνσκ
To ρημαγμένο Λισιτσάνσκ Administración militar regional de Luhansk vía AΡ

Ηγέτες από δεκάδες χώρες, διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα πρόκειται να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ελβετία για να καταρτίσουν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας.

Την παρουσίαση του σχεδίου για τη χορήγηση μακροπρόθεσης βοήθειας στην Ουκρανία θα παρουσιάσει η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας.

Η κυρία Τρας θα εκθέσει τα σχέδια του ΗΒ για την υποστήριξη της χώρας μακροπρόθεσμα, με ανθρωπιστική βοήθεια και την επανεκκίνηση της ουκρανικής βοήθειας με την παροχή συμβουλών σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, ανέφεραν οι υπηρεσίες της στο Φόρεϊν Όφις σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν χθες Κυριακή.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εισηγείται να αξιοποιηθεί χρηματοδοτική δομή που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των οικονομιών και των νοικοκυρών όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορονοϊού για να χρηματοδοτηθεί με ως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αποκαλύπτει έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το Ταμείο-Πύλη της ΕΕ για την Ουκρανία (EU-Ukraine Gateway Trust Fund, ή E-U GTF) θα επιδιωχθεί αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισεκ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων. Ειδικά οι εγγυήσεις θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση, επιτρέποντας να εκτελεστούν έργα υποδομής αξίας 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΤΕπ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τις μισές από τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Η ΕΤΕπ προτείνει να δημιουργηθεί ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί όπως στην πανδημία και θα εγγυάται χρηματοδοτήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να διατεθούν 25 δισεκ. ευρώ που θα μοχλεύσουν συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος θα συμμετάσχει ψηφιακά, προειδοποίησε νωρίτερα ότι το έργο που πρέπει να γίνει στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί μόνες τους είναι «πραγματικά κολοσσιαίο».

«Και θα πρέπει να απελευθερώσουμε πάνω από 2.000 χωριά και πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 120.000 σπίτια στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, με αποτέλεσμα να απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθεί η χώρα οικονομικά και να γίνει μια οικονομία με την Ευρώπη.

Παράλληλα, η ανησυχία για την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις παραμένουν στο επίκεντρο και θα αποτελούν προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχέδιο ανάκαμψης.

Στο Λουγκάνο οι ηγεσίες θα προσπαθήσουν να ορίσουν τις αρχές και τις προτεραιότητες για μια διαδικασία ανοικοδόμησης που έχει στόχο να ξεκινήσει ακόμη και ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην πράξη, η κλίμακα της ανοικοδόμησης θα εξαρτηθεί από την έκβαση και τη διάρκεια του πολέμου, και από το εάν η ανατολική Ουκρανία – όπου σημειώθηκε η χειρότερη καταστροφή – θα επιστραφεί στο Κίεβο ή θα παραμείνει στα χέρια της Ρωσίας.

Το κόστος του πολέμου υπολογίζεται σε 1 τρις ​​δολάρια αν διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολόγισε ότι το χάσμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ουκρανίας μέχρι τον Ιούνιο θα είναι περίπου 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ζελένσκι: Θα ξαναπάρουμε το Λισιτσάνσκ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε απόψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Λισιτσάνσκ στο Ντονμπάς, όμως δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής αυτής, χάρη στην τακτική του στρατού και τα νέα, βελτιωμένα όπλα που θα παραλάβει.

«Εάν οι διοικητές του στρατού μας αποσύρουν ανθρώπους από ορισμένα σημεία του μετώπου, όπου ο εχθρός έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε δύναμη πυρός –κάτι που ισχύει για το Λισιτσάνσκ– αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα», είπε ο Ζελένσκι στο βραδινό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε χάρη στην τακτική μας, χάρη στις αυξημένες προμήθειες σύγχρονων όπλων», πρόσθεσε.