Βολές Γερμανίας κατά Τουρκίας για την ελευθερία του Τύπου μετά τον αποκλεισμό της Deutsche Welle
Ανανεώθηκε:
Με αιχμές για την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία έγινε δεκτή στο Βερολίνο η απόφαση του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της χώρας, να αποκλείσει την πρόσβαση στη Deutsche Welle και στην Voice of America.
Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε «με λύπη» γνώση του αποκλεισμού της διαδικτυακής πρόσβασης στο πρόγραμμα της Deutsche Welle και της Voice of America στην Τουρκία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και τόνισε την ανησυχία του Βερολίνου για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε με λύπη γνώση της είδησης του αποκλεισμού των ιστοσελίδων της Deutsche Welle και της Voice of America. Εναπόκειται στην ίδια την DW ως ανεξάρτητο φορέα, να αποφασίσει ποιες κινήσεις θα κάνει και έχει ήδη ανακοινώσει νομικά βήματα. Η ανησυχία μας για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία παραμένει».
«Βρισκόμαστε σε συνεχή κριτική ανταλλαγή απόψεων με τους Τούρκους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια ανεξάρτητη και βασιζόμενη σε γεγονότα δημοσιογραφία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί τη νομική οδό την οποία επέλεξε η Deutsche Welle και θα αναμένει την εξέλιξη.
Η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση σε Deutsche Welle και Voice of America
Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η τουρκική Αρχή Εποπτείας της Ραδιοφωνίας (RTÜK) απέκλεισε την πρόσβαση στη Deutsche Welle και στην Voice of America στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι δύο υπηρεσίες δεν είχαν υποβάλει την απαιτούμενη αίτηση αδειοδότησης.
Ο λόγος, όπως δήλωσε μέλος της επιτροπής είναι διότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις να τους χορηγηθούν άδειες μετάδοσης περιεχομένου, όπως απαιτεί ο τουρκικός εποπτικός φορέας των ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων ενημέρωσης.
Τον Φεβρουάριο, τόσο η DW και η VoA ανακοίνωναν πως δεν θα υπέβαλαν αιτήσεις για να λάβουν άδειες όπως απαιτούσε το RTÜK δυνάμει της τουρκικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, που επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης λένε πως πραγματικό στόχο έχει τη λογοκρισία.
Ο Ιλχάν Τάστσι, μέλος του RTÜK που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), ανέφερε μέσω Twitter πως η πρόσβαση στην τουρκική υπηρεσία της DW και στην τουρκική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής αποκλείστηκε με δικαστική απόφαση κατόπιν αιτήματος του διοικητικού συμβουλίου φορέα.
Σύμφωνα με τον κ. Τάστσι, την απόφαση έλαβε δικαστήριο της Άγκυρας με το σκεπτικό ότι τα δύο ξένα ΜΜΕ «δεν υπέβαλαν αιτήσεις για να τους χορηγηθούν άδειες».
«Ιδού η ελευθεροτυπία σας και η εμπεδωμένη δημοκρατία σας!», πρόσθεσε σαρκαστικά.
Τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης με απήχηση στην Τουρκία θεωρούνται προσκείμενα στην κυβέρνηση και η κάλυψή τους είναι χωρίς εξαίρεση ευνοϊκή για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους πολιτικούς του συμμάχους. Αρκετοί Τούρκοι καταφεύγουν σε εναλλακτικές πηγές, ορισμένες στο εξωτερικό, και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώνονται.
Το RTÜK, στο οποίο κυριαρχούν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AKP) και οι σύμμαχοί του, ανακοινώνει συχνά πρόστιμα σε μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση.
Ο διάλογος στο τουρκικό κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο που αφορά μέσα ενημέρωσης και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν βαφτίσει «νόμο για τη λογοκρισία» αναβλήθηκε μέχρι το φθινόπωρο, όταν θα επαναληφθούν οι εργασίες της τουρκικής εθνικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ο Μαχίρ Γιουνάλ, βουλευτής του AKP, αυτή την εβδομάδα.
Η Τουρκία βρίσκεται για χρόνια στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές και επιπλήττεται τόσο από συμμάχους της στη Δύση όσο και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σωρεία παραβιάσεων.
Επικριτές της κυβέρνησης του Ερντογάν επισημαίνουν εξάλλου πως χρησιμοποιεί το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 ως πρόσχημα για την πάταξη κάθε διαφωνίας. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και διατείνεται πάγια ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι απαραίτητα εξαιτίας των απειλών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.