ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Συναγερμός για την εκτόξευση κρουσμάτων - Τριπλάσιες μολύνσεις σε ένα μήνα

Ο ΠΟΥ διαπιστώνοντας μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, απευθύνει συστάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα AP Photo / Vadim Ghird

Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο φέτος το καλοκαίρι να καταγραφούν «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων covid στην Ευρώπη, εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ κάλεσε την Πέμπτη 30 Ιουνίου τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.

«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτήν την εβδομάδα τις 500.000 καθημερινά, ενώ ήταν γύρω στις 150.000 στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει ο Οργανισμός. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4-5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500, περίπου δηλαδή στο επίπεδο που ήταν και το καλοκαίρι του 2020.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ για να αποφευχθούν τα χειρότερα

«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

«Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά» ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε.

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα κατά του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρηςξεκαθάρισε την Τετάρτη πως δεν θα ληφθούν μέτρα κατά του κορωνοϊού, παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, τόνισε πως και το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον ιό.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, όντως διαπιστώνεται μια αύξηση στις μολύνσεις, η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται βδομάδα προς βδομάδα, ωστόσο δεν είναι στην κορύφωσή της.

«Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξή της. Είχαμε ξεκινήσει πριν 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξηγώντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, σχολίασε ότι έγιναν περίπου 180.000 τεστ.

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον 2 - Ο «χάρτης» των παραλλαγών της Covid-19

Με γεωμετρική πρόοδο φαίνεται πως αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού με τη μετάλλαξη της Όμικρον 2 στη χώρα μας όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 348 δείγματα την περίοδο 24 Μαΐου έως 26 Ιουνίου, τα περισσότερα αφορούσαν το στέλεχος Όμικρον ΒΑ.2 ποσοστό που αντιστοιχεί στο 74,4%.

Η κατανομή των μεταλλάξεων

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις έχει ως εξής:

Στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 348 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 24 Μαΐου 2022 έως 26 Ιουνίου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 56.577 αλληλουχηθέντα δείγματα (55.849 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 728 από εισαγόμενα).

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία (Ν=51.265) ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 24 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 8.

Στο Διάγραμμα 9 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των υπο-παραλλαγών του στελέχους Omicron. Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 26 Ιουνίου 2022, οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.2 με ποσοστό 74,4%, ακολουθούμενο από το BA.5 με ποσοστό 16,1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης