ΝΑΤΟ: Η πιο σημαντική και άμεση απειλή η Ρωσία - Πρόκληση για τα συμφέροντά μας η Κίνα
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, που συνήλθαν στη Μαδρίτη, χαρακτηρίζουν ευθέως τη Ρωσία στο νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».
Η πρώτη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ μετά από μια δεκαετία θα αναφέρει ότι «η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας με δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής».
Η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα συμφέροντα και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη νέα «Στρατηγική Αντίληψη», παράλληλα με τη Ρωσία, θέτουν τις βασικές αρχές πολιτικής και έναντι της Κίνας, η οποία όπως επισημαίνουν συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ.
«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία και η Γερμανία -δεδομένων των μεγάλων ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Κίνα- ευνοούν πιο μετριοπαθείς αναφορές, δήλωσαν οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το έγγραφο ήταν ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης.
Οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά. Και οι τέσσερις υποστήριξαν την Ουκρανία, αλλά συμμετέχουν επίσης λόγω των αυξημένων ανησυχιών για τη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό.
Το νέο δόγμα θα καθορίσει τον στρατηγικό προσανατολισμό του ΝΑΤΟ τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Στην προηγούμενη «Στρατηγική Αντίληψη», που εγκρίθηκε το 2010, οι σύμμαχοι χαρακτήριζαν τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο» και δεν αναφέρονταν καθόλου στην Κίνα.
«Πράσινο φως» για Σουηδία και Φινλανδία
Σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε τις αποφάσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ στη συνάντησή τους στη Μαδρίτη, χαιρέτισε την απόφαση ορόσημο της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή τους ουδετερότητα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ υποδέχθηκε θριαμβευτικά τις δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες πήραν το «πράσινο φως», το βράδυ της Τρίτης, για να ενταχθούν στη Συμμαχία έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων με την Τουρκία, η οποία απειλούσε με βέτο ζητώντας από τις δύο χώρες ανταλλάγματα όσον αφορά σε θέματα τρομοκρατίας και την άρση των περιορισμών από τις χώρες αυτές στην πώληση αμυντικού υλικού.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έδειξε ότι ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε και ότι ο «Ρώσος δικτάτορας» δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη Συμμαχία από το να δεχτεί νέα μέλη.
«Η απόφαση να προσκληθούν η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν μέλη δείχνει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν κατάφερε να κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ. Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή. Και αποδεικνύει επίσης ότι σεβόμαστε το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον δρόμο του».
Ανοιχτή η πόρτα, αλλά δεν μπορεί να μπει η Ουκρανία
Ωστόσο, η Μόσχα φαίνεται να πετυχαίνει τον κύριο στόχο της που ήταν να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και να ακυρώσει τις φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε στις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης και ότι το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο.
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία βασίζεται στη συνεχή υποστήριξή μας», είπε ο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Και το μήνυμά μας προς αυτόν ήταν εξίσου σαφές. Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς -για όσο χρόνο χρειαστεί» προσέθεσε.
Ερωτηθείς πότε η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά επανέλαβε ότι η πόρτα της Συμμαχίας «είναι ανοιχτή».
Όπως είπε, μια ισχυρή ανεξάρτητη Ουκρανία είναι «ζωτικής σημασίας» για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Το επίκεντρο τώρα είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, είπε, καθώς όχι μόνο η χώρα αγωνίζεται για τη δική της ανεξαρτησία, αλλά και για αξίες σημαντικές για το ΝΑΤΟ. Αυτά περιλαμβάνουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα κάθε έθνους και την ασφάλεια, είπε.
Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα συμβάλει περαιτέρω στον εκσυγχρονισμό του στρατού της Ουκρανίας, υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες εάν η βοήθεια αυτή επαρκεί να γείρει την πλάστιγγα στον πόλεμο υπέρ του Κιέβου.
«Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να παρέχουν σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Και σήμερα, οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους για ένα “Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας” προς την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει ασφαλείς επικοινωνίες, καύσιμα, ιατρικό υλικό και θώρακες σώματος, εξοπλισμός για την αντιμετώπιση ναρκών και χημικών και βιολογικών απειλών και εκατοντάδες φορητά συστήματα για αντιμετώπιση των drones».
Ρωσία, ο μεγάλος εχθρός
Στο κείμενο της νέας «Στρατηγικής Αντίληψης» σημειώνεται ότι η Ρωσία «επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και άμεσου ελέγχου μέσω του εξαναγκασμού, της ανατροπής, της επιθετικότητας και της προσάρτησης».
Προειδοποιεί για τη χρήση από τη Μόσχα τόσο των παραδοσιακών όσο και ψηφιακών επιθετικών όπλων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναβάθμιση των πυρηνικών ικανοτήτων της καθώς και για την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων -κινήσεις, που όπως επισημαίνεται, αγνοούν πλήρως τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει «στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία» την προσπάθεια της Ρωσίας να διακόψει τις ενισχύσεις των Συμμάχων και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι στοχεύει «να αποσταθεροποιήσει χώρες στην Ανατολή και στο Νότο μας»
Παράλληλα, ωστόσο οι χώρες της Συμμαχία επισημαίνουν ότι δεν επιθυμούν να βρίσκονται σε μια τόσο εχθρική σχέση με τη Ρωσία. «Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία», σημειώνεται στο κείμενο. «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο».
Στόχος 300 χιλιάδες στρατιώτες, αλλά άγνωστο πώς βρεθούν
Η Συμμαχία δηλώνει, τέλος, την πρόθεσή της να αναπτύξουν μια ακόμη πιο ισχυρή αμυντική παρουσία στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Η ανακοίνωση του ίδιου του αρχηγού του Γενς Στόλτενμπεργκ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 300.000 στρατιώτες, από 40.000 που είναι σήμερα, θα τεθούν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας προκάλεσε διαφωνίες για το πότε αυτά τα στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι έτοιμα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι οι σύμμαχοι πρέπει τώρα να εργαστούν για να καθορίσουν πώς θα επιτύχουν τον στόχο αυτό. Η απόφαση να αλλάξει η αμυντική στάση του ΝΑΤΟ ξεκινά με τη συμφωνία σε ένα πλαίσιο, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Και μετά, φυσικά, οι σύμμαχοι πρέπει να συνεισφέρουν δυνάμεις» προσέθεσε, αρνούμενος να προσφέρει λεπτομέρειες.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν ότι η συγκέντρωση της δύναμης αυτής θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το 2023, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνεισφορά τους με περίπου 15.000 στρατιώτες θα είναι έτοιμη μόνο το 2025.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλευρά του, επέμειναν ότι δεν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν αύξηση της δύναμης υψηλής ετοιμότητας που θα συνεισφέρουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας όμως ότι οι εργασίες για τη μελλοντική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου «συνεχίζονται».
Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τη Λετονία και άλλους συμμάχους για να αναβαθμίσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη χώρα της Βαλτικής σε επίπεδο μιας αξιόμαχης ταξιαρχίας.
Η υπουργός Άμυνας του Καναδά, Ανίτα Άναντ ανακοίνωσε ότι η χώρα της, μαζί με τους συμμάχους, θα ενισχύσουν τις υποδομές, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό στη Λετονία.
Ο Καναδάς διαθέτει περίπου 1.375 στρατιώτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 700 στη Λετονία. Η Ανάντ είπε ότι οι δέκα σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Λετονία βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για να ενισχυθούν οι δυνάμεις τους σε επίπεδο ταξιαρχίας.