ΚΟΣΜΟΣ

«Τοξική αρρενωπότητα»: Ο Τζόνσον είπε ότι αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα δεν θα είχε μπει στην Ουκρανία

«Τοξική αρρενωπότητα»: Ο Τζόνσον είπε ότι αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα δεν θα είχε μπει στην Ουκρανία
Ως «τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας» περιέγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός τον Ρώσο ηγέτη Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, file

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είχε εισβάλλει στην Ουκρανία αν ήταν γυναίκα, εκτίμησε σήμερα, Τετάρτη, ο Μπόρις Τζόνσον εκφράζοντας την άποψη ότι η «τρελή, φαλλοκρατική» εισβολή στη γειτονική του χώρα είναι ένα «τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας».  

Μιλώντας για την ισότητα των φύλων και τη σημασία της εκπαίδευσης, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι χρειάζονται περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας.

«Αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα, κάτι που προφανώς δεν είναι, αλλά αν ήταν, πραγματικά δεν νομίζω ότι θα είχε ξεκινήσει έναν τρελό, φαύλο πόλεμο και βίας... Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας, είναι αυτό που κάνει στην Ουκρανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι ηγέτες της G7 θέλουν «απελπισμένα» τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δεν υπάρχει «καμία διαθέσιμη συμφωνία» αυτή τη στιγμή.

Πρόσεθεσε επίσης ότι η Δύση πρέπει να υποστηρίξει τη στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας, προκειμένου να φέρει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «στην καλύτερη δυνατή θέση» στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «όταν τελικά έρθουν οι συνομιλίες».

Τα σχόλια του Τζόνσον έρχονται την ώρα που οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ φθάνουν στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, στην οποία θα συζητήσουν- μεταξύ άλλων- για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν σε μελλοντικές απειλές.

Στη σύνοδο ο Τζόνοσν αναμένεται να καλέσει τους ομολόγους του να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Οι αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να φτάσουν το 2,3% του ΑΕΠ φέτος, ως αποτέλεσμα επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία και 1,3 δισ. λιρών σε στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, δήλωσε η κυβέρνηση.

Επί του παρόντος, τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να ξοδεύουν το 2% του ετήσιου ΑΕΠ τους για την άμυνα, ποσοστό που δεν τηρούν όλες οι χώρες, με άλλες να ξοδεύουν περισσότερα και άλλες λιγότερα.