ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην φρουρός των Nαζί, 101ετών, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή για τον θάνατο 3.518 ανθρώπων

O Ζόζεφ Ες κρύβει το πρόσωπό του από τα φωτογραφικά φλας μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου AP Photo/Michele Tantussi

Ένας υπεραιονόβιος πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, ο οποίος φέρει το όνομα «Ζόζεφ Ες», καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για συνέργεια στη δολοφονία χιλιάδων κρατούμενων.

Πρόκειται για τον γηραιότερο εγκληματία Ναζί που δικάστηκε ποτέ σε γερμανικό δικαστήριο.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι υπήρξε φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, το δικαστήριο τον βρήκε συνένοχο για τον πυροβολισμό Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου καθώς και για τον θάνατο άλλων με αέριο Zyklon B.

Η υπεράσπιση του υπερήλικα δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Δεν γνωρίζω γιατί κάθομαι στο εδώλιο. Ειλικρινά δεν έχω καμία σχέση με αυτό», δήλωσε ο καταδικασθείς μια ημέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης.

Παρά τα λεγόμενά του, ο δικαστής δήλωσε ότι στο δικαστήριο προσκομίστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο 101χρονος εργαζόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τρία χρόνια ήδη από το 1942. «Ηθελημένα υποστηρίξατε αυτή τη μαζική εξόντωση μέσω της εργασίας σας», είπε.

AP Photo

Οι δίκες των φρουρών των στρατοπέδων συγκέντρωσης έγιναν εφικτές μόλις από το 2011 όταν καταδικάστηκε ο πρώην φρουρός των SS John Demjanjuk. Έκτοτε αναζητήθηκαν περισσότεροι εν ζωή πρώην εργαζόμενοι στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν, βόρεια του Βερολίνου, κατείχε ιδιαίτερη θέση κατά τη διάρκεια του Εθνικοσοσιαλισμού: Λειτουργούσε ως πρότυπο για τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ήδη από την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το 1936, ενώ αργότερα στέγαζε το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συστήματος στρατοπέδων συγκέντρωσης, λειτουργώντας και ως εκπαιδευτικός χώρος για τους SS.

Συνολικά, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εκεί. Δεκάδες χιλιάδες πυροβολήθηκαν, πέθαναν στους θαλάμους αερίων και σε απάνθρωπα ιατρικά πειράματα ή εξαιτίας των συνθηκών κράτησης. Τέλη Απριλίου 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε στην περιοχή, οι δυνάμεις των SS εξόντωσαν πάνω από 30.000 κρατούμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης