ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Στους 13 οι νεκροί από διαρροή χλωρίου στο λιμάνι της Άκαμπα

Ιορδανία: Στους 13 οι νεκροί από διαρροή χλωρίου στο λιμάνι της Άκαμπα
Η κυβέρνηση της Ιορδανίας ανέφερε ότι θα διεξαχθούν έρευνες για την τραγωδία στο λιμάνι (AP Photo/Raad Adayleh)

Στους 13 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τη διαρροή χλωρίου στο λιμάνι της Άκαμπα στην Ιορδανία χθες Δευτέρα, 27 Ιουνίου. «Σήμερα (28/6) η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπίσερ αλ-Χασάουνεχ.

Η Άκαμπα, ένα από τα κύρια λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, είναι το μοναδικό λιμάνι της Ιορδανίας, από το οποίο γίνονται οι περισσότερες ιορδανικές εισαγωγές και εξαγωγές. Η Άκαμπα είναι επίσης ένα σημαντικό θέρετρο.

Σύμφωνα με ένα τελευταίο επίσημο απολογισμό, 13 άνθρωποι, από τους οποίους οκτώ Ιορδανοί και τέσσερις Ασιάτες, έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα και περισσότεροι από 250 τραυματίσθηκαν, από τους οποίους 123 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Ο αλ-Χασάουνεχ, ο οποίος μετέβη στο λιμάνι της Άκαμπα, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως δεν υπάρχουν φόβοι ότι το αέριο μπορεί να φθάσει σε κατοικημένες ζώνες. «Όμως αποφασίσαμε να απομονώσουμε τον τομέα για μερικές ώρες ακόμη» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών, τον στρατηγό Μάζεν αλ-Φαράγια, να διευθύνει την έρευνα γι' αυτή την τραγωδία και να εγγυηθεί «όλα τα μέσα για να διασφαλισθεί η πλήρης ασφάλεια των εργαζομένων στα λιμάνια και όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά τις επικίνδυνες ύλες».

Σύμφωνα με το στρατηγό Φαράγια, οι δραστηριότητες του λιμανιού πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα, με εξαίρεση αυτές στην αποβάθρα 4, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, «ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι το μέρος είναι απολύτως ασφαλές».

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας (27/6), σημειώθηκε διαρροή χλωρίου στο λιμάνι μετά την πτώση ενός βυτίου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό πυρήνα που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση Al-Mamlaka δείχνουν ένα γερανό που μεταφέρει το βυτίο, πριν αυτό πέσει ενώ βρίσκεται πάνω από το πλοίο. Αμέσως μετά την πρόσκρουση, ένα πυκνό κίτρινο νέφος φαίνεται να διαφεύγει από το βυτίο, ενώ άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν.