ΚΟΣΜΟΣ

G7: Στήριξη «για όσο χρειαστεί» - Αντιπυραυλικό σύστημα αγοράζουν για την Ουκρανία οι ΗΠΑ

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος NASAMS κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg AP Photo/Susan Walsh, Pool

Την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία επαναβεβαίωσαν οι ηγέτες της G7 κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Βαυαρία, υποσχόμενοι κυρίως τη στρατιωτική και οικονομική τους στήριξη «για όσο χρειαστεί». Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επίκειται να ανακοινώσουν, ακόμη και εντός της εβδομάδας, την αγορά προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος για λογαριασμό του Κιέβου.

Οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεσμεύθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου «να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της συνόδου της G7, που διαρκεί έως αύριο, Τρίτη, είναι να επαναβεβαιωθεί η ενότητα της Δύσης και να ενταθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οδηγεί σε αύξηση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η G7 κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι ηγέτες κάλεσαν «επειγόντως» τη Μόσχα «να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Εξέφρασαν, επίσης, την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «δια της βίας» στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στη σύμμαχο Λευκορωσία

Οι χώρες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο τη διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Θα διευρύνουν επίσης στοχευμένες κυρώσεις προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας εισροές, υπηρεσίες και τεχνολογίες του βιομηχανικού τομέα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου της G7,

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν επικοινωνία μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τους ζήτησε «να κάνουν τα μέγιστα» για να θέσουν τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς σε ένα πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του, σύμφωνα με πηγές εντός της G7.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εγγυήσεις ασφαλείας.

Παράλληλα, ζήτησε βοήθεια για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και στήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας του, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι προς τους G7: Να τελειώσει ο πόλεμος πριν μπει ο χειμώνας - Τι ζήτησε από τους ηγέτες

Σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας αγοράζουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την αγορά προηγμένου συστήματος αντιπραυλικής άμυνας για λογαριασμό της Ουκρανίας, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του CNNi.

«Είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα την αγορά για την Ουκρανία ενός συστήματος 'NASAMS' [National Advanced Surface-to-Air Missile System]», ανέφερε πηγή της κυβέρνησης Μπάιντεν με γνώση του φακέλου της υπόθεσης.

Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS, που θεωρείται ιδιαίτερα βελτιωμένο, κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσινγκτον αναμένεται επίσης να δημοσιοποιήσει την παράδοση στις ουκρανικές δυνάμεις και άλλου εξοπλισμού, κυρίως πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης