ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μετά τον σεισμό με τους 1.000 νεκρούς, φόβοι για χολέρα και άλλες ασθένειες

Η ΕΕ εκτιμά ότι 270.000 άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές θα έχουν ανάγκη βοήθεια AP Photo/Ebrahim Nooroozi

Απόλυτη ανάγκη από καθαρό νερό και φαγητό έχουν οι χιλιάδες Αφγανοί που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ο οποίος χτύπησε το ανατολικό τμήμα της πόλης την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Λίγες ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Έθνη έκρουσαν τον κίνδυνο για ξέσπασμα χολέρας στην περιοχή, οι αξιωματούχοι υγείας τονίζουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο των ασθενειών.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν και 2.000 τραυματίστηκαν, ενώ 10.000 σπίτια καταστράφηκαν από τον σεισμό της Τετάρτης στη φτωχή αυτή χώρα.

«Ο κόσμος έχει απελπιστική ανάγκη από φαγητό και καθαρό νερό» δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν προσθέτοντας ότι αν και έχουν διατεθεί φάρμακα, η διαχείριση των ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια τους παραμένει προβληματική.

Η ΕΕ εκτιμά ότι 270.000 άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές θα έχουν ανάγκη βοήθεια και αποδέσμευσε μια πρώτη, έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το Πακιστάν, το Ιράν και το Κατάρ επίσης προσέφεραν βοήθεια στους πληγέντες.

Οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι εργάζονται με τους εταίρους τους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών για την αποστολή ιατρικών ομάδων.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διένειμε σκηνές, κουβέρτες και πλαστικά δοχεία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προσέφερε τρόφιμα σε περίπου 14.000 ανθρώπους στην Πακτίτα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 10 τόνους ιατρικό υλικό αρκετό για την πραγματοποίηση 5.400 χειρουργικών επεμβάσεων.

Σεισμική δραστηριότητα υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της νότιας Ασίας, όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική, και οι σεισμοί είναι συχνοί στο Αφγανιστάν.

Το 2015 σεισμός σε απομακρυσμένες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα αυτή και σε κοντινές περιοχές στο βόρειο Πακιστάν.

Ο πιο φονικός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας (5.000 νεκροί) είχε σημειωθεί τον Μάιο του 1998 στις επαρχίες Τάχαρ και Μπανταχσάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης