Ουκρανία - Τζόνσον προειδοποιεί Μακρόν: Δεν είναι αυτή η ώρα για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν
Ανανεώθηκε:
Να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7, προειδοποιώντας πως μία ανάλογη απόπειρα στην παρούσα φάση ενέχει τον κίνδυνο «παράτασης της παγκόσμιας αστάθειας».
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Γάλλο πρόεδρο ότι μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε αυτό το στάδιο του πολέμου «θα επιτρέψει στον Πούτιν να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές».
Όπως και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ενώ έχει πυροδοτήσει επίσης οργή τόσο σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, με τη δήλωση ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία δεν θα πρέπει να «ταπεινώσει» τη Ρωσία, όπως τη Γερμανία το 1918.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει κατ' επανάληψη τονίσει πως η Ουκρανία πρέπει να βγει νικήτρια από τον πόλεμο, ενώ φθάνοντας στην G7 προειδοποίησε τους εταίρους του να μην ενθαρρύνουν το Κίεβο να συμβιβαστεί με μία «κακή» ειρηνευτική συμφωνία.
Βάσει των δηλώσεων εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ, Τζόνσον και Μακρόν «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής της πορείας της σύρραξης».
«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Αντίθετα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται οποιονδήποτε διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει δικτάτορα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Αυτά τα σχόλια δεν απευθύνονταν φυσικά στον Μακρόν ειδικά, τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.
«Ανησυχεί ότι ορισμένα σχόλια κινούνται προς την κατεύθυνση ότι θα ήταν σωστό για την Ουκρανία να επιδιώξει να διαπραγματευθεί τώρα και να απεμπολήσει την κυριαρχία της σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας με αντάλλαγμα την ειρήνη. Αυτό δεν θα ήταν καλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης
Πώς τελειώνει ο πόλεμος του Πούτιν; Διχάζονται οι σύμμαχοι της Ουκρανίας
Με την προώθηση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία και τον αποκλεισμό της Οδησσού, «η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση [...] και ένας συμβιβασμός από τέτοια θέση δεν θα ευνοούσε την Ουκρανία», επέμεινε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας «συμφωνούν ως προς την ανάγκη μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας».
Διαβάστε επίσης
Το Σεβεροντονέτσκ «έπεσε» στους Ρώσους - Η Ουκρανία «χάνει» την επαρχία Λουχάνσκ