Οργή στο Ισραήλ για το ταξίδι Μπορέλ στο Ιράν προς διάσωση των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά
Ανανεώθηκε:
«Μέτωπο» με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανοίγει το Ισραήλ εξαιτίας της επίσκεψής του στην Τεχεράνη, κατά την οποία και ανακοίνωσε πως εξασφάλισε συμφωνία για την επανάληψη των τελματωμένων διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, κατηγόρησε τον Ζοζέπ Μπορέλ ότι αγνόησε τις πρόσφατες κατηγορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών στην Τουρκία από ιρανικούς πυρήνες -γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση Μπένετ στα μέσα Ιουνίου να καλέσει τους Ισραηλινούς τουρίστες να εγκαταλείψουν άμεσα ιδίως την Κωνσταντινούπολη.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές απαντούν πως πριν από το ταξίδι του στην Τεχεράνη ο Ζοζέπ Μπροέλ επικοινώνησε με τον Γιαΐρ Λαπίντ ακριβώς για να διαβουλευτεί μαζί του επί αυτών των ζητημάτων, και στις δημόσιες δηλώσεις του από την Τεχεράνη επισήμανε πως έθεσε το ζήτημα στην ιρανική πλευρά.
Στις Βρυξέλλες, οι ισραηλινές επικρίσεις εκλαμβάνονται ως απόπειρα να υπονομευτεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του 2015, επισημαίνει σχετικά το Politico.
«O Μπορέλ έστειλε ένα μήνυμα στον Γιαΐρ Λαπίντ, στο οποίο αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να επαναφέρει το Ιράν στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και να άρει τα τελευταία εμπόδια» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που έλαβε γνώση της ανταλλαγής μηνυμάτων.
Η απάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών ήταν πως η στάση Μπορέλ είναι άκρως απογοητευτική, ειδικά αφότου οι ιρανικές αρχές αφαίρεσαν τις κάμερες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, γεγονός το οποίο και καταδίκασε το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Κατά την ίδια ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλείται το Politico, ο Λαπίντ έκανε λόγο για «στρατηγικό λάθος που στέλνει λάθος μήνυμα στο Ιράν», σημειώνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις «την ώρα που το Ιράν επιχειρεί να δολοφονήσει Ισραηλινούς πολίτες ανά τον κόσμο, και ειδικά στην Τουρκία, υποδηλώνουν μία ανησυχητική έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή των Ισραηλινών πολιτών».
Εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την ανταλλαγή μηνυμάτων.
Μπορέλ: «Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν γρήγορα»
Το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να ξαναρχίσουν «τις ερχόμενες μέρες» οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας το Σάββατο από την Τεχεράνη.
«Τις ερχόμενες μέρες σημαίνει τις ερχόμενες μέρες. Εννοώ γρήγορα, αμέσως. Άρα θα άρουμε αυτό το αδιέξοδο και θα σταματήσουμε αυτήν την κλιμάκωση» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Μετά τη συνάντηση των διπλωματών, ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, εμμένοντας παράλληλα στα βασικά του αιτήματα. «Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν», υπογράμμισε ο Ραϊσί.
Το Ιράν ζητεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να άρει κάποιες κυρώσεις με στόχο να δείξει ότι δεσμεύεται για την επίτευξη συμβιβασμού στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Μπορέλ μετέβη στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τους άλλους υπογράφοντες -Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ-, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως μέσω μεσολαβητών στις συνομιλίες στη Βιέννη.
Ένα μεγάλο εμπόδιο στις συνομιλίες φέρεται ότι είναι το καθεστώς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει εδώ και χρόνια τρομοκρατική οργάνωση.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε πρόσφατα ότι το Ιράν απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την παραγωγή των απαραίτητων υλικών για μια πυρηνική βόμβα.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως τονίσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία μόνον για ειρηνικούς σκοπούς.
Η συμφωνία θα περιόριζε σημαντικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην ιρανική οικονομία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε μονομερώς το 2018 από την συμφωνία αυτή και επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν.