ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων: Οργή και πικρία μετά το «ναυάγιο» λόγω Βουλγαρίας

Χωρίς να παρακαμφθεί το βέτο της Βουλγαρίας έληξαν οι εργασίες της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Στο κενό έπεσαν οι όποιες προσδοκίες για συμβιβασμό μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, με την επί μακρόν τελματωμένη διαδικασία διεύρυνσης να παραμένει στον «αέρα» και τους ηγέτες Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας να κατακεραυνώνουν την Σόφια, στηλιτεύοντας συνολικά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην αναμονή εδώ και χρόνια στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των υποψήφιων για ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δεν έκρυψαν την πικρία τους για την επικείμενη χορήγηση του καθεστώτος αυτού στην Ουκρανία και την Μολδαβία.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία περιμένει μπροστά στην πύλη εδώ και 17 χρόνια και η Αλβανία εδώ και οκτώ, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, προειδοποίησε το Κίεβο να μην τρέφει αυταπάτες, αφού η διαδικασία θα είναι πολύ μακρά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει μία «γεωπολιτική επιλογή» χορηγώντας το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία και θα επιδιώξει να δώσει νέα πνοή στην διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Εντούτοις συμβιβασμός δεν επήλθε.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι, μετά το πέρας της Συνόδου.

«Η χώρα μου, η Βόρεια Μακεδονία και η Δημοκρατία της Αλβανίας, όπως και η περιοχή δεν μπορούμε να παραμένουμε κολλημένοι επειδή μία και μόνο χώρα απλά αποτυγχάνει να συντονιστεί και να απεμπλέξει το ευρωπαϊκό μονοπάτι για εμάς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε διμερή ζητήματα να αποτελούν πολυμερή προβλήματα», υπογράμμισε.

Σε μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση προς άρση του αδιεξόδου, την οποία ωστόσο η Βόρεια Μακεδονία απέρριψε ως «απαράδεκτη».

«Η πρόταση, σε αυτή τη μορφή, δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα, όσο και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου» δήλωσε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο.

Η πρόταση αυτή της γαλλικής προεδρίας είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Εκ μέρους της Σόφιας η πρόταση έτυχε θετικής ανταπόκρισης, με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ να κάνει λόγο για «βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και για «την πιο δίκαια πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα». Παρόμοια θέση εξέφρασε σήμερα και ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ.

Με την απόρριψη της πρότασης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μάλλον απεμπολεί κάθε ελπίδα να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Η στάση αυτή της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010, η Σερβία από το 2012 και η Αλβανία από το 2014. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι ακόμη παρά «εν δυνάμει» υποψήφιες χώρες.

Ο Σαρλ Μισέλ θέλει να δώσει πνοή στην διαδικασία. Αλλά οι εμπλοκές είναι σοβαρές.

Η διαφορά ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο μπλοκάρει από την πλευρά της τις βλέψεις του Βελιγραδίου. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι κατηγορηματικός: Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κοσόβου. Και καταγγέλλει την άρνηση των κρατών-μελών να αναγνωρίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, που θεωρεί το Κόσοβο τμήμα της σερβικής επικράτειας, την ώρα που, «όπως και η Σερβία», υπεραμύνονται της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας απέναντι στην Ρωσία.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου έχει προειδοποιήσει από πλευράς της την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αφήσει χώρο για επιρροή «άλλων παραγόντων», διότι «είναι προφανές ότι θα τον εκμεταλλευθούν».

Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου αυξάνουν την επιρροή τους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι ευρωπαϊκές προσδοκίες των οποίων διαψεύδονται από την αναβλητικότητα των Βρυξελλών.

Έντι Ράμα: Έχουμε συνηθίσει σε αυτή την παρωδία

Φραστικά πυρά για το βέτο της Βουλγαρίας, στηλιτεύοντας συνολικά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τη διαδικασία προσχώρησης Τιράνων και Σκοπίων, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ακόμα περιμένοντας τον Γκοντό; Όχι, έχουμε συνηθίσει σε αυτή την παρωδία και δεσμευόμαστε περισσότερο από ποτέ να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό των χωρών μας και της περιοχής μας με ακλόνητο ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρει ο Έντι Ράμα σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του ίδιου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός προσθέτει ότι «είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη, αλλά όχι στη Βουλγαρία».

«Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!», αναφέρει.

Ο Έντι Ράμα προσήλθε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «η Βουλγαρία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, κρατά σε ομηρία δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ντροπή».

«Δεν αναμένω καλά νέα σήμερα», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας εδώ και δεκαεπτά χρόνια και η Αλβανία οκτώ.

«Καλωσήλθες Ουκρανία. Είναι καλό το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά ελπίζω ο Ουκρανικός λαός να μην έχει αυταπάτες», πρόσθεσε με νόημα ο Έντι Ράμα.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι, παρά τα εμπόδια που θέτει η Βουλγαρία στη διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, και κατά συνέπεια και στην Αλβανία, οι δύο χώρες δεν αλλάζουν την πορεία τους. «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και χτίζουμε την Ευρώπη στο σπίτι μας», επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης