ΚΟΣΜΟΣ

Με προεδρικό διάταγμα οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Γαλλία

REUTERS/Charles Platiau

Η γαλλική κυβέρνηση κάνοντας χρήση ενός άρθρου του Συντάγματος ώστε να προσπεράσει το κοινοβούλιο επιβάλλει την εργασιακή μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος.

Οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά κεκτημένα της χώρας έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις που διαρκούν μήνες.

«Επειδή η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, το υπουργικό συμβούλιο με εξουσιοδότησε να δράσω εκ μέρους της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην Βουλή εν μέσω αποδοκιμασιών και χειροκροτημάτων.

Το άρθρο 43.9 του γαλλικού Συντάγματος έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερες από 90 φορές από την κατάρτισή του το 1958, ενώ εφαρμόστηκε από την παρούσα κυβέρνηση κυρίως για την προώθηση αμφιλεγόμενων οικονομικών σχεδιασμών.

Παρά κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση προβλέπει την επέκταση του 35ωρου για τους εργαζόμενους, την μικρότερη καταβολή αποζημίωσης στους απολυμένους και την παράκαμψη των συνδικάτων.

Όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση δέχτηκε σφοδρή κριτική από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος των Σοσιαλιστών, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για ανταρσία μέσα στο κόμμα και την πιθανότητα αποχώρησης ορισμένων που θα στοίχιζε στον κυβερνών κόμμα την πλειοψηφία.

«Η επιδίωξη μιας κοινοβουλευτικής διαμάχης θα δημιουργούσε τον κίνδυνο απώλειας του συμβιβασμού που έχουμε επιτύχει», δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θέλει να αποφύγει «μια αποκαρδιωτική εικόνα διάσπασης και έντασης εξαιτίας μια μειοψηφίας».

Στους δρόμους το Nuit Debout

Γνωστός ως νόμος El Khomri, όπως ο υπουργός εργασίας, το νομοσχέδιο έχει γεννήσει σένα ολόκληρο κίνημα διαμαρτυρίας, το Nuit Debout (οι άγρυπνοι), που έχει παρομοιαστεί με το Occupy στις ΗΠΑ, αλλά απολαμβάνει ευρύτερης υποστήριξης στη Γαλλία.

REUTERS/Jacky Naegelen

Το Nuit Debout, ξεκίνησε μια διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα, καθώς και μικρότερες διαδηλώσεις και αλλού σε όλη τη χώρα.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις του Nuit Debout τον Μάρτιο, με αιχμή του δόρατος τους αριστερούς φοιτητές και τα συνδικάτα, συγκέντρωσαν πάνω από 390.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης