ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μεγαλύτερη πίεση σε βάρος της Ρωσίας ενόψει G7

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μεγαλύτερη πίεση σε βάρος της Ρωσίας ενόψει G7
Από προηγούμενη σύνοδο των G7, τον Μάρτιο Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

«Ένα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία» θα παρουσιαστεί στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, στα τέλη της εβδομάδας στη Γερμανία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Το ζήτημα της ενέργειας, οι τιμές της οποίες εκρήγνυνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα βρίσκεται στην «καρδιά των συζητήσεων» των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύνοδο αυτή, όπως και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη, ο αξιωματούχος σημείωσε πως πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο της G7, όπως και σε αυτή του NATO που θα ακολουθήσει, αναμένεται να τονιστεί η ανησυχία των κρατών μελών για την Κίνα. Δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας είπε πως η G7 θα συζητήσει τις κινεζικές «εξαναγκαστικές οικονομικές πρακτικές» που κατ’ αυτόν έχουν γίνει ακόμη πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα ανακοινώσει νέες δεσμεύσεις για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής προεδρίας, ενώ η συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας θα δείξει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποσπά την προσοχή από την Κίνα.

«Οικονομικός πόλεμος» κατά της Ευρώπης

Την ίδια ώρα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία ότι διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης ταυτόχρονα με την εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόθεση της Μόσχας είναι να εξασθενίσει και να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά κράτη, υποστήριξε ο κ. Φιάλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά χθες βράδυ, προειδοποιώντας πως υπάρχει αληθινός κίνδυνος η Ρωσία να διακόψει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας αναφέρθηκε σε πενταετές σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, που περιλαμβάνει τη δυνητική δαπάνη 2,6 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του υψηλότερου κόστους της ενέργειας.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια-κλειδιά θα τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους, διευκρίνισε ο κ. Φιάλα.

Σήμερα, το 70% της επιχείρησης ενέργειας ČEZ –η οποία διαχειρίζεται επίσης τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας της κεντροευρωπαϊκής χώρας– ανήκει στο τσεχικό δημόσιο και το υπόλοιπο 30% σε μειοψηφικούς ιδιώτες μετόχους.