ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Σχέδιο μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω διαδρόμων στη Μαύρη θάλασσα

Τουρκικά ΜΜΕ: Σχέδιο μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω διαδρόμων στη Μαύρη θάλασσα
Εκατομμύρια τόνοι ουκρικών σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν μέσω θαλάσσιων διαδρόμων στην Μαύρη θάλασσα αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης AP Photo / Julie Jacobson (File)

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν θαλάσσιοι διάδρομοι στην Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών θα συζητήσει η τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία η οποία θα ταξιδέψει στην Ρωσία αυτή την εβδομάδα, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ανέφερε ότι μια τετραμερής συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, Ουκρανίας, Ρωσίας και Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες 10 μέρες και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Οι πηγές που επικαλείται το Haberturk τονίζουν ότι τρεις θαλάσσιοι διάδρομοι θα δημιουργηθούν βάσει του σχεδίου σε τέσσερα ξεχωριστά λιμάνια στην ουκρανική πόλη της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας και ότι από εκεί θα μεταφέρονται τόσο ουκρανικά όσο και ρωσικά τρόφιμα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι 30-35 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αναμένεται να αποσταλούν από εκεί μέσα σε 6-8 μήνες.

Λύση για τα αποκλεισμένα από τη Ρωσία ουκρανικά σιτηρά αναζητά η ΕΕ

Η κρίση των σιτηρών βρέθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στο επίκεντρο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας αφότου εισέβαλε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια τους.

Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.

Η Μόσχα αποποιείται κάθε ευθύνη για την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση• επιρρίπτει την ευθύνη στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε για τις ελλείψεις σιτηρών που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων εν μέσω προειδοποιήσεων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι φτωχότερες χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, είναι αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού επιτήρησης» της εφαρμογής της συμφωνίας που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη εάν κλειστεί συμφωνία.

Δεν είναι σαφές το εάν η ΕΕ θα εμπλεκόταν στρατιωτικά για την εξασφάλιση συμφωνίας.

«Το εάν και κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για τη συνοδεία των εμπορικών πλοίων παραμένει ερωτηματικό και δεν νομίζω πως βρισκόμαστε ακόμη εκεί», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνομιλίες των 27 για το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί νέα –η 7η κατά σειρά– δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που διευκρίνισε ότι η λήψη νέων τιμωρητικών μέτρων δεν θα γίνει άμεσα.

Δεν διαφαίνεται συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξήγησε η πηγή αυτή.