ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου για την Κίνα - «Ανάσα» για τη Μόσχα εν μέσω κυρώσεων

Οι εκπτώσεις έως και 30% βοήθησαν τη Ρωσία να κρατήσει τα ταμεία της γεμάτα παρά τις κυρώσεις από τη Δύση (AP Photo/Gaetano Adriano Pulvirenti)

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε επίπεδο ρεκόρ τον Μάιο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία ως τον κορυφαίο προμηθευτή, καθώς τα διυλιστήρια εξαργύρωσαν τις προμήθειες με έκπτωση εν μέσω κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που διοχετεύονται μέσω του αγωγού ανατολικής Σιβηρίας Ειρηνικού και των θαλάσσιων αποστολών, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 8,42 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα από την κινεζική γενική διοίκηση τελωνείων.

Οι αποστολές ισοδυναμούν με σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) και αυξάνονται κατά περίπου ένα τέταρτο, από 1,59 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού κολοσσού διύλισης Sinopec και της κρατικής Zhenhua Oil, αύξησαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ωθούμενες από τις μεγάλες εκπτώσεις μετά την αποχώρηση των μεγάλων δυτικών πετρελαϊκών και εμπορικών οίκων λόγω κυρώσεων.

Οι εκπτώσεις έως και 30% βοήθησαν τη Ρωσία να κρατήσει τα ταμεία της γεμάτα παρά τις κυρώσεις από τη Δύση που έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν την οικονομία της χώρας. Το Κρεμλίνο εισέπραξε περίπου 20 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο.

Η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 60% τους τελευταίους 12 μήνες στα 112 δολάρια το βαρέλι για το διεθνές αργό πετρέλαιο αναφοράς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, οι αγορές από την Κίνα αποτελούν επίσης μέρος της προσεκτικής τοποθέτησης του Πεκίνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Ζινπίνγκ, να προσφέρει ισχυρή διαφαινόμενη υποστήριξη στον σύμμαχό του στο Κρεμλίνο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώ αρχικά το Πεκίνο απέφευγε οποιοδήποτε σχόλιο για τον πόλεμο, επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία ως «οικονομική τρομοκρατία» και έχει επίσης επιτεθεί στην πώληση όπλων στο Κίεβο από εξωτερικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, με τους όγκους τον Μάιο να αυξάνονται κατά 9% στους 7,82 εκατομμύρια τόνους ή 1,84 εκατομμύρια bpd. Αυτό ήταν χαμηλότερο από τα 2,17 εκατομμύρια bpd του Απριλίου. Η Ρωσία ανέκτησε την πρώτη θέση μετά από σχεδόν 19 μήνες.

Τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν επίσης ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα, την τρίτη αποστολή ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη αναφορά του Reuters.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, η Κίνα έχει διατηρήσει το ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο συνήθως μεταφέρεται ως προμήθειες από άλλες χώρες. Τα επίπεδα εισαγωγών είναι περίπου ισοδύναμα με το 7% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας. Οι συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12% τον Μάιο από τη χαμηλή βάση του προηγούμενου έτους στα 10,8 εκατομμύρια bpd, έναντι του μέσου όρου του 2021 που ήταν 10,3 εκατομμύρια bpd.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης