ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απαραίτητο να μιλήσουμε με τον Πούτιν», λέει ο Σολτς

Ludovic Marin, Pool via AP

Την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ακόμη και όταν η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία» επεσήμανε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να μιλήσουμε με τον Πούτιν και θα συνεχίσω να το κάνω, όπως θα κάνει και ο Γάλλος πρόεδρος», τόνισε ο Σολτς σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ηγέτες δυτικών χωρών συνεχίζουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δηλώσεις του Σολτς έγιναν την επομένη μετά την επιστροφή του από το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

«Όταν μιλάω στον Πούτιν, λέω, για παράδειγμα, τα ίδια πράγματα που λέω και σε σας», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η Ρωσία δεν υπαγορεύει τους όρους ειρήνης με την Ουκρανία.

Ο Σολτς είπε ότι θα έλεγε στον Πούτιν ότι κάνει λάθος «αν πραγματικά πιστεύει ότι θα ληστέψει κάποια τμήματα γης και μετά θα ελπίζει ότι οι καιροί θα αλλάξουν και όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα». Απευθυνόμενος στο Κρεμλίνο ο Σολτς δήλωσε:

«Πρέπει να αποσύρετε τα στρατεύματά σας και πρέπει να βρείτε μια συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία είναι αποδεκτή και ορθή για τον λαό της Ουκρανίας».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε ο Όλαφ Σολτς να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση στον πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στο Κίεβο, με τον Όλαφ Σολτς να δηλώνει ότι η επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης αλλά και δέσμευση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να βοηθούν την Ουκρανία και τους πολίτες της. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild δήλωσε:

«Δεν θέλουμε απλώς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, θέλουμε επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική και ανθρωπιστική, αλλά και όσον αφορά για όπλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης