ΝΑΤΟ: Γραπτές εγγυήσεις ζήτησε ο Ερντογάν από τον Στόλτενμπεργκ για Σουηδία και Φινλανδία
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Αγκύρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία
O πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο χωρίς τα συγκεκριμένα βήματα που ζητά η Τουρκία και αν δεν υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις για ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων, με αιχμή να μην παρέχουν οι δύο βαλτικές χώρες πολιτικό άσυλο σε Κούρδους αντιφρονούντες και Γκιουλενιστές, κινήματα τα οποία η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατικά, αλλά και να άρουν το εμπάργκο στην Τουρκία όσον αφορά στην πώληση αμυντικού υλικού και υψηλής τεχνολογίας.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη γνωστή θέση του, την οποία διατυπώνει σχεδόν καθημερινά και επίμονα, δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του προέδρου Ερντογάν, επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές τρομοκρατικές απειλές.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε επαφές στην Ολλανδία στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συναντήσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Ερντογάν, επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει πραγματικά σοβαρές τρομοκρατικές απειλές».
Δήλωσε επίσης ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τόσο αυτές τις χώρες όσο και τη Συμμαχία.
«Το μήνυμά μου σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι ότι χαιρετίζω θερμά (την απόφαση αυτή). Θα τις ενισχύσει, θα μας ενισχύσει. Ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Ερντογάν, διότι στην πραγματικότητα η Τουρκία αντιμετωπίζει ορισμένες σοβαρές τρομοκρατικές απειλές. Δεν υπάρχει σύμμαχος του ΝΑΤΟ που να έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και όταν η Τουρκία εγείρει αυτές τις ανησυχίες είναι σημαντικό να συζητάμε και να διαβουλεύουμε όταν υπάρχουν διαφορές, όπως κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια πρέπει να βρεθεί ένας κοινός δρόμος προς τα εμπρός» ανέφερε.