Προειδοποίηση των νήσων Φίτζι: Η μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας είναι η κλιματική αλλαγή
Ανανεώθηκε:
Ο υπουργός Άμυνας των Φίτζι, Ίνια Σερουιράτου, προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, σε μια διαφορετική ομιλία στο Φόρουμ της Σιγκαπούρης για την Ασφάλεια, στο οποίο κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαμάχες μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα χαμηλού υψομέτρου νησιά του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα, είναι ορισμένες από τις χώρες του κόσμου που κινδυνεύουν περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Τα τελευταία χρόνια, τα νησιά Φίτζι έχουν πληγεί από σειρά τροπικών κυκλώνων, που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες, ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έπληξαν την οικονομία της χώρας.
Στην περιοχή του Ειρηνικού, τα πολυβόλα, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία δεν είναι η βασική ανησυχία για την ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Φίτζι, Ίνια Σερουιράτου, στον «Διάλογο της Σάνγκρι-Λα», το μεγαλύτερο φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, που φιλοξενείται στη Σιγκαπούρη.
«Η μεγαλύτερη απειλή στην ίδια μας την ύπαρξη είναι η κλιματική αλλαγή. Απειλεί τις ελπίδες μας και τα όνειρά μας για ευημερία», δήλωσε ο ίδιος.
Στο φόρουμ, που ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, κυριάρχησε η συζήτηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σε μια σειρά από τομείς, από την κυριαρχία της Ταϊβάν έως τις ναυτικές βάσεις στον Ειρηνικό.
Διαβάστε επίσης
Για μάχη μέχρις εσχάτων για την Ταϊβάν προειδοποιεί η Κίνα - Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ταϊβάν: Επτά ονόματα και μία απειλή για παγκόσμιο πόλεμο
Ο ίδιος ο Σερουιράτου υποβάθμισε τις ανησυχίες για μάχη επιρροής στα νησιά του Ειρηνικού, ενώ τόνισε την προθυμία των Φίτζι να εργαστούν με μια σειρά από χώρες.
Διαβάστε επίσης
Δεν «πείθει» η Κίνα τις χώρες του Ειρηνικού για το σύμφωνο εμπορίου και ασφάλειας
«Στα Φίτζι, δεν απειλούμαστε από γεωπολιτικό ανταγωνισμό», δήλωσε ο Σερουιράτου στην ομιλία του, επισημαίνοντας: «Πρέπει να προσαρμόσουμε το πώς εργαζόμαστε και με ποιον εργαζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε σταθερότητα».