ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ξεκίνησε να εκδίδει διαβατήρια σε Ουκρανούς στη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε ένα διάταγμα τον Μάιο που απλοποιούσε τη διαδικασία αίτησης για ρωσικό διαβατήριο (AP Photo)

Οι ρωσικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές της Μελιτόπολης και της Χερσώνας άρχισαν να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass στο Telegram.

Το Tass έδειξε μάλιστα πλάνα με τα ρωσικά διαβατήρια που παρουσιάζονταν σε 23 κατοίκους της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε ένα διάταγμα τον Μάιο που απλοποιούσε τη διαδικασία αίτησης για ρωσικό διαβατήριο για κατοίκους των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας.

Το διάταγμα είναι παρόμοιο με αυτό του 2019 που επέτρεπε την ίδια γρήγορη διαδικασία για τους κατοίκους των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν ήδη λάβει ρωσικά διαβατήρια.

Οι υποψήφιοι δεν απαιτείται να έχουν ζήσει στη Ρωσία, δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία επαρκών κεφαλαίων ή να περάσουν ένα τεστ ρωσικής γλώσσας.

«Το απλοποιημένο σύστημα θα επιτρέψει σε όλους μας να δούμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία είναι εδώ όχι μόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά για πάντα», είχε δηλώσει τότε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο διορισμένος από τη Μόσχα αναπληρωτής αρχηγός της κατεχόμενης περιοχής Χερσώνας, Κιριλ Στρεμουσοβ.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει σε απάντηση εκείνη την εποχή πως «η παράνομη έκδοση διαβατηρίων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς και των κανόνων και των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Προσέθετε ακόμα ότι η πρωτοβουλία αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των «εγκληματικών» πολεμικών στόχων της Μόσχας, δηλαδή την ενσωμάτωση περιοχών που κατέχει ο στρατός της Μόσχας «στο νομικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο της Ρωσίας».

Σχεδόν όλη η επαρχία της Χερσώνας καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια ελέγχεται εν μέρει από τη Μόσχα.

Η Χερσώνα, που βρέχεται από τη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα, έχει έκταση περίπου 28.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πριν τον πόλεμο μετρούσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Η Μόσχα και αξιωματούχοι που υποστηρίζουν τη Μόσχα είπαν ότι και οι δύο περιοχές θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της Ρωσίας.

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές είχε αναφερθεί την 1η Ιουνίου στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Μόσχα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Κίεβο.

Η Ρωσία είχε οργανώσει δημοψήφισμα το 2014 για την προσάρτηση της Κριμαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης