ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αποσύρονται τα ρωσικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα – Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

AP Photo/Mstyslav Cherno

Αποσύρονται τα ρωσικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, που ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στόλος υποχώρησε κατά 65 ναυτικά μίλια τουλάχιστον, ως αποτέλεσμα των ουκρανικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Παράλληλα, οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Σεβεροντονέτσκ, με τη Ρωσία να επιστρατεύει αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβολικό στην περιοχή, σύμφωνα με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση στην πόλη Λισικάνσκ, που βρίσκεται σε στρατηγικό έδαφος, κατά μήκος του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, σύμφωνα με τον στρατιωτικό διοικητή της περιφέρειας του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία χρησιμοποιεί «ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης» στο χωριό Bilohorivka, δυτικά του Λουχάνσκ και του Σεβεροντονέτσκ, που επίσης βρίσκεται σε κομβικής σημασίας έδαφος, στις όχθες του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς.

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία ότι «κλέβει το ουκρανικό σιτάρι, για να το πουλήσει»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες, ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος.

Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό «στρογγυλό τραπέζι» με φιλανθρώπους, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι αυτή η καταγγελλόμενη κλοπή αποτελεί μέρος των ευρύτερων ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έπληξε την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει τη σοδειά και επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Όλα αυτά είναι σκόπιμα» είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «εκβιάζει» με σκοπό να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή ζητούν οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής

Οι πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας εκμεταλλεύθηκαν την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους σήμερα για να ζητήσουν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των στρατευμάτων της Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα εξαιτίας της αλλαγής στην κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης. Τόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα όσο και ο Λετονός ομόλογός του Έγκιλς Λέβιτς κάλεσαν τη στρατιωτική συμμαχία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα πρέπει να είναι μία σύνοδος αποφάσεων», δήλωσε ο Ναουσέντα στο dpa, ενόψει της επίσκεψης του Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι η Λιθουανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».

Ο Λέβιτς πρόσθεσε, ότι ελπίζει πως η επίσκεψη Σολτς θα φέρει «συγκεκριμένες προτάσεις» για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Αναμένουμε ότι και η Γερμανία έχει στο μυαλό της τη γενική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια στηρίζει την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις τρεις χώρες της Βαλτικής», επεσήμανε ο Λετονός πρόεδρος

Ο Σολτς αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ναουσέντα και τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της Βαλτικής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου το θέμα της ασφάλειας της ανατολική πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, σύμφωνα με το γραφείο του καγκελαρίου.

Στη συνέχεια ο Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση Ρούκλα στη Λιθουανία, όπου ο γερμανικός στρατός διοικεί μια μονάδα του ΝΑΤΟ.

Η πολυεθνική μονάδα του ΝΑΤΟ εκεί ενισχύθηκε με επιπλέον στρατεύματα από τη Γερμανία και τη Νορβηγία πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νατοϊκών στρατιωτών σε 1.600 από 1.200.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια της χώρας μας και όλης της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περισσότερα στρατεύματα προσφέροντάς τους κάθε απαραίτητη στήριξη και υποδομές», τόνισε ο Ναουσέντα.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ καθώς και με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας.

Μαζί με τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Νορβηγία, η Λιθουανία είναι μία από τις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία.

Οι σοροί Ουκρανών μαχητών από τη Μαριούπολη παραδόθηκαν στο Κίεβο

Οι σοροί Ουκρανών μαχητών, που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, από τις ρωσικές δυνάμεις στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, παραδόθηκαν στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι οικογένειες του τάγματος Αζόφ της εθνοφρουράς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, που υπερασπίζονταν την Μαριούπολη, είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία για εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν την πόλη.

Τελικά, οι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα και είναι αιχμάλωτοι των ρωσικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης