ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Κίνα: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την ισορροπία στις σχέσεις των δύο χωρών

Ρωσία-Κίνα: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την ισορροπία στις σχέσεις των δύο χωρών
Ο Σι συμμερίζεται την εχθρότητα του Πούτιν προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Όταν ο Κινέζος πρόεδρος Μάο Τσετουνγκ επισκέφτηκε τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν τον χειμώνα του 1949, ήταν σε μεγάλο βαθμό σε κατώτερη θέση. Όταν οι δύο κουμουνιστές ηγέτες άρχισαν να δουλεύουν, ο Στάλιν «εξώθησε» τον Μάο σε μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία να αγοράσει ρωσικά όπλα και βαριά μηχανήματα με δάνειο για το οποίο το Πεκίνο θα έπρεπε να πληρώσει τόκους.

Επτά δεκαετίες αργότερα, οι ισορροπίες φαίνεται πλέον σήμερα να έχουν αλλάξει. Λίγο προτού εισβάλει στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο για να διακηρύξει τη φιλία «χωρίς όρια» με τον Κινέζο Σι Τζιπίνγκ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ποια είναι η πραγματική υπερδύναμη σε αυτό το δίδυμο αυτές τις μέρες. Η οικονομία της Κίνας των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι τώρα 10 φορές ισχυρότερη από της Ρωσίας. Το Πεκίνο έχει στα χέρια του σχεδόν όλα τα καλά χαρτιά στον καθορισμό των όρων οποιωνδήποτε οικονομικών σχέσεων με τον «μεγάλο αδελφό».

Καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει μια έντονα συρρικνωμένη οικονομία υπό κυρώσεις και ένα επικείμενο εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρώπη, η Κίνα είναι ο προφανής πιθανός ευεργέτης προς τον Πούτιν.

Ο Σι συμμερίζεται την εχθρότητα του Πούτιν προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρει απεριόριστη φιλανθρωπία. Η πρωταρχική στρατηγική ανησυχία του Σι είναι η ευημερία και η ασφάλεια της Κίνας, όχι η σωτηρία της Ρωσίας. Το Πεκίνο είναι πιθανό να αγοράσει τουλάχιστον κάποια ποσότητα πετρελαίου που εκτρέπεται από την Ευρώπη, αλλά μόνο με μεγάλη έκπτωση από τα παγκόσμια σημεία αναφοράς. Η Κίνα θα βοηθήσει τη Ρωσία μόνο στο βαθμό που δεν επισύρει κυρώσεις και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δική της ικανότητα να πουλά αγαθά σε πλούσιες χώρες στη Βόρεια Αμερική και την ΕΕ.

Δημόσια, η Κίνα κάνει μια μεγάλη επίδειξη πολιτικής αλληλεγγύης με τη Μόσχα. Αύξησε το συνολικό εμπόριο με τη Ρωσία, εγκατέλειψε ουσιαστικά την Ουκρανία, επέκτεινε τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές χωρίς τη χρήση δολαρίων ή ευρώ και διπλασίασε τη μελλοντική συνεργασία για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας κατά τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στην περιοχή του Ειρηνικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει αναγνωρίσει ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται στην Κίνα, λέγοντας: «Τώρα που η Δύση έχει πάρει μια «θέση δικτάτορα», οι οικονομικοί μας δεσμοί με την Κίνα θα αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα».

Ο ίδιος ο Σι φαίνεται επίσης να είναι ένθερμος θαυμαστής του Πούτιν σε προσωπικό επίπεδο. Ο Γουν Σαν, διευθυντής του Προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Stimson, το αποκαλεί αυτό το «σύμπλεγμά του της Ρωσίας». (Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, ο Σι μίλησε μόνο τηλεφωνικά με τον Πούτιν, και όχι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι).

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ σοβαρά όρια σε αυτές τις σχέσεις «χωρίς όρια». Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Κίνα τονίζει στα δυτικά έθνη ότι δεν πουλά όπλα ή ανταλλακτικά αεροπλάνων στη Ρωσία. Το Πεκίνο δεν θέλει να πέσει το ίδιο θύμα κυρώσεων, επομένως θέτει όρια στη σχέση. Ακόμη πιο ανησυχητικό για τον Πούτιν, η Κίνα είναι επίσης έτοιμη να ορίσει υψηλό τίμημα για υποστήριξη. Το Πεκίνο, για παράδειγμα, θέλει να περιορίσει τις εξαιρετικά προσοδοφόρες πωλήσεις όπλων της Ρωσίας στην Ινδία, τον απόλυτο εχθρό της Κίνας στα Ιμαλάια.

Η Ινδία, από την πλευρά της, προσπαθεί να διατηρήσει μια ανοιχτή σχέση με τον Πούτιν. Το Νέο Δελχί, όπως και το Πεκίνο, εξαγοράζει φθηνό πετρέλαιο, παρόλο που είναι επίσης πρόθυμο να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

«Αντίστροφα από το πρότυπο του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία θα είναι ο μικρότερος εταίρος σε μια πιο ισχυρή Κίνα. Αυτό θα εκνευρίσει τον Πούτιν», δήλωσε ο Μάθιου Κρένιγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικής και Ασφάλειας Scowcroft του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι ένα σενάριο που θα οραματιζόταν ο Πούτιν όταν ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ωθούμενος από την επιθυμία να ξαναχτίσει την περασμένη δόξα της αυτοκρατορίας του.

Θα έπρεπε, ωστόσο, να το δει να έρχεται. Η Κίνα είναι μια χώρα που έχει εμμονή να διορθώνει τις ιστορικές ταπεινώσεις και να ανακτά τη θέση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης. Η εποχή που η Σοβιετική Ένωση ήταν ιδεολογικά, και οικονομικά, ανώτερη από την κομμουνιστική Κίνα έχει παρέλθει προ πολλού.

Ίσως ο μεγαλύτερος υπολογισμός για την Κίνα είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να βοηθήσει τον Πούτιν να νικήσει ένα επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο. Αυτή η ευρωπαϊκή απαγόρευση θα ανοίξει μια σημαντική τρύπα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, εκτός εάν παρέμβουν άλλοι μεγάλοι αγοραστές.

Η απόφαση για το τι ποσότητα θα αγοράσει το Πεκίνο έχει τεράστια μόχλευση έναντι της Μόσχας.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι ήδη οι δύο κύριοι προμηθευτές πετρελαίου στην Κίνα. Τον Μάιο, οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού στην Κίνα έφτασαν σε υψηλό δύο ετών με 1,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 800.000 βαρέλια ημερησίως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Analytics που κοινοποιήθηκαν στο POLITICO.

Ομοίως, η Κίνα κρατά τα χαρτιά όταν πρόκειται για φυσικό αέριο. Λίγο πρoτού εισβάλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν υπέγραψε συμφωνία με τον Σι συμφωνώντας να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως στο μέλλον, από τα ταπεινά 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020.

Η ανάγκη της Ρωσίας για σύμμαχο συμπίπτει με την αύξηση της διεκδικητικότητας της Κίνας. Όσο πιο απομονωμένη γίνεται η Μόσχα, τόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσει την Κίνα να προωθήσει τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες.

Ενώ ο Σι και ο Πούτιν μοιράζονται καλύτερες προσωπικές σχέσεις από τους προκατόχους τους, έχουν επίσης πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέλλον του ρόλου των χωρών τους στον κόσμο.

«Το να είσαι υποτελής της Κίνας είναι κάπως λιγότερο φοβιστικό, γιατί η εστίαση είναι πραγματικά στην καταπολέμηση των ΗΠΑ», είπε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ειδικός στις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας. «Εάν η Κίνα παρέχει τους απαραίτητους πόρους - και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας - αυτό είναι το τίμημα που δέχεται να πληρώσει για να συνεχίσει τον αγώνα του με τις ΗΠΑ».