ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φόρμουλα κατάπαυσης πυρός αναζητά η Δύση - «Χωρίς νόημα οι διαπραγματεύσεις» λέει το Κίεβο

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Στην προοπτική ενός εκτεταμένου αδιεξόδου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δίνουν εκ νέου έμφαση στην ανάγκη για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου. Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντώνται τακτικά τις τελευταίες εβδομάδες με Βρετανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους για να συζητήσουν ένα πιθανό πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός και λήξη του πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi.

Στις συνομιλίες που διεξάγονται, συζητείται μεταξύ άλλων και το πλαίσιο τεσσάρων σημείων που πρότεινε η Ιταλία στα τέλη του περασμένου μήνα, που περιλαμβάνει τη δέσμευση της Ουκρανίας σε ουδετερότητα όσον αφορά το ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά και διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για το μέλλον και το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Το Κίεβο δεν έχει άμεση εμπλοκή σε αυτές τις διαβουλεύσεις, παρά την αμερικανική δέσμευση ότι δεν θα αποφασιστεί «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν πίεσαν την Ουκρανία να δεσμευτεί σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, ούτε πίεσαν το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι σαφές ποιο είναι το πλαίσιο προτάσεων που οι ΗΠΑ θεωρούν «κατάλληλο» ώστε να συμμετάσχουν οι Ουκρανοί στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το CNNi, Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει η αυξανόμενη ανησυχία ότι εάν οι δύο εμπόλεμες πλευρές δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο πόλεμος θα διαρκέσει πάρα πολύ, ακόμη και χρόνια.

Παραμένει ασαφές αν αυτές οι συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου. Άλλωστε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει σύντομα προοπτική για διπλωματική πρόοδο ή εκεχειρία, ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι το Κίεβο δεν δείχνει διάθεση να διαπραγματευθεί.

Μικρή και προσεκτική αλλαγή ρητορικής

Η ανησυχία ότι όσο η σύγκρουση συνεχίζεται θα αυξάνονται και οι επιπτώσεις του πολέμου εντείνεται, αίσθημα που αντανακλάται στην λεπτή αλλαγή ρητορικής που χρησιμοποιείται στη γλώσσα των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Ένα παράδειγμα είναι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που μίλησε για την ανάγκη «να αποδυναμωθεί μακροπρόθεσμα» ο ρωσικός στρατός, όταν ο αρχικά δηλωμένος στόχος των ΗΠΑ ήταν «η Ρωσία να αποτύχει».

Η αλλαγή είναι προφανής και σε μεγάλο βαθμό συνδέεται και με το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτύχει σημαντικά κέρδη στο εδαφικό -ο ίδιος ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι το 20% των ουκρανικών εδαφών είναι υπό ρωσικό έλεγχο- και οι ΗΠΑ βλέπουν ότι η Ουκρανία θα κατορθώσει να έχει κέρδη μόνο σε διπλωματικό επίπεδο.

Η ελπίδα, δήλωσαν στο CNNi αξιωματούχοι, είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία για αρκετό καιρό ώστε να προχωρήσει σε μια ειρηνική διευθέτηση και όχι σε πλήρη συνθηκολόγηση. Χρησιμοποιώντας προσεκτικό λεξιλόγιο, είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν πιέζουν για την Ουκρανία να παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος στη Ρωσία και είπαν από την αρχή του πολέμου ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να εμπλακούν άμεσα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι οποιαδήποτε πίεση ασκούν οι ΗΠΑ και η Δύση στην Ουκρανία για διαπραγμάτευση θα μπορούσε να διαβρώσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του Κιέβου στις μελλοντικές συνομιλίες.

Και παρά το γεγονός ότι το υπάρχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ευκαιρία για να αποδυναμωθεί η Ρωσία, αναγνωρίζουν ότι όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος για τη Δύση, αλλά και και τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν όσον αφορά τον εφοδιασμό της Ουκρανίας, την εξεύρεση βιώσιμων πόρων που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, χωρίς να πληγεί και η ευρωπαϊκή στρατηγική των ΗΠΑ.

Στην κυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, διότι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι νέες σκληρές κυρώσεων, προς τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς των ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, θα μπορούσαν να αναστατώσουν ακόμη περισσότερο τις αγορές ενέργειας. Επίσης, φοβούνται ότι τέτοιου είδους αποφάσεις θα μπορούσαν να πλήξουν και την ενότητα του ΝΑΤΟ.

«Κανένα νόημα για συνομιλίες μέχρι να υποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις» λέει το Κίεβο

Το Κίεβο ανέφερε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να διαπραγματευτεί με την Μόσχα έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια προσφορά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μεσολαβήσει για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«...Μέχρι να λάβουμε τα όπλα στο σύνολο τους, έως ότου ενισχύσουμε τις θέσεις μας, έως ότου απωθήσουμε (τις ρωσικές δυνάμεις) όσο το δυνατόν πιο πίσω στα σύνορα της Ουκρανίας, δεν υπάρχει κανένα νόημα να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ποντόλιακ σε τηλεοπτική μετάδοση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει να διατηρήσει τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να ταπεινώνει τη Ρωσία, ώστε να μπορεί να κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές για μια λύση που θα επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας.

Η Ουκρανία, η οποία λέει ότι η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει περίπου το 20% του εδάφους της, λαμβάνει τώρα πιο ισχυρά όπλα από τη Δύση.

Χθες, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών, ο Νταβίντ Αραχάμια δήλωσε πως η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στο πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση πριν επανεκκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν στην Ουκρανία συστήματα πυραύλων ακριβείας HIMARS που θα της επιτρέψουν να πλήξει ρωσικές θέσεις από μεγαλύτερη εμβέλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης