Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Λαμπροί εορτασμοί για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο
Η βασίλισσα Ελισάβετ έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το πρωί της Πέμπτης αφού αναχώρησε από το Κάστρο του Ουίνδσορ για να λάβει μέρος στους τετραήμερες εορτάστικες εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο για τα 70χρόνια της στο θρόνο, τα οποία τυπικά συμπληρώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου.
Η βασίλισσα ντυμένη στα γαλάζια, κρατώντας ένα μπαστούνι στο χέρι και συνοδευόμενη από τον ξάδερφό της, τον δούκα του Κεντ, έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από όπου παρακολούθησε με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας τους εορτασμούς με τους στρατιώτες του Βασιλικού Οίκου να παρελαύνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους του Λονδίνου.
Στο Λονδίνο ταξίδεψε και ο εγγονός της βασίλισσας, πρίγκιπας Χάρι με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα δυό τους παιδιά. Ωστόσο, παρακολούθησαν μόνο την παρέλαση και χωρίς να παραβρεθούν στο μπαλκόνι με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ και τα τρία παιδιά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις, καταχειροκροτήθηκαν από τους πολίτες λίγο πριν από την άφιξη της βασίλισσας.
Η Βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εορτασμούς «που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά». Έτσι σήμερα και αύριο, Παρασκευή, είναι αργία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με την στρατιωτική τελετή Trooping the Colour, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.200 στρατιωτικοί της Μεραρχίας του Βασιλικού Οίκου με 240 άλογα, δέκα στρατιωτικές μπάντες και περίπου 400 μουσικούς.
Η βασίλισσα και τα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας στη συνέχεια εμφανίστηκαν στον εξώστη του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το κόσμο. Παράλληλα στον λονδρέζικο ουρανό πετούσαν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη προς τιμήν της, καθως πλέον είναι η μόνη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που έκλεισε 70 χρόνια στο θρόνο.
Αργά το βράδυ σε όλη τη χώρα, αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας θα ανάψουν πυρσοί. Το έναυσμα θα δώσει ο κεντρικός πυρσός που έχει στηθεί έχω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Μεταξύ των πολλών εορταστικών εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο «Πάρτι του ΒΒC» το βράδυ του Σαββάτου. Απέναντι από την είσοδο του Μπάκιγχαμ έχει ήδη στηθεί μια σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν ποπ και ροκ συναυλίες με 22.000 θεατές. Στην σκηνή θα εμφανιστούν πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ αυτών οι Queen με τον 'Ανταμ Λάμπερτ, η Νταϊάνα Ρος, η Αλίσια Κις, ο Αντρέα Μποτσέλι, οι Duran Duran, και ο Κρεγκ Ντέιβιντ. Το παρών θα δώσει επίσης ο γνωστός περιβαλλοντιστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, αλλά και ο ηθοποιός και ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα Στίβεν Φράι. Από τον αθλητικό χώρο θα εμφανιστούν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η νεαρή βρετανίδα τενίστρια Έμμα Ραντουκάνου.
Η βασίλισσα θα παρακολουθήσει τη συναυλία από την τηλεόραση στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Την Κυριακή οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν με πάνω από 200.000 υπαίθρια πικ-νικ και οργανωμένα γεύματα μεταξύ πολιτών σε διάφορες γειτονιές της χώρας ενώ το απόγευμα γύρω από τους δρόμους του παλατιού και του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέλαση με την συμμετοχή 10.000 ατόμων.
70 χρόνια στο θρόνο
Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς, ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση για τον πρώτο μου πρωθυπουργό, στον οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».
Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, εντούτοις για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.
Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργου στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Τρεις μήνες αργότερα έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Με τον σύζυγο της έκαναν ακόμη τρία παιδιά: την πριγκίπισσα 'Αννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Σήμερα θα γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο χωρίς τον σύζυγο της, ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι τον Απρίλιο.
Μπλίνκεν: Η βασίλισσα είναι έμπνευση για τους Αμερικανούς
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η «άνευ προηγουμένου 70 χρόνια υπηρεσίας της Βασίλισσας στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί έμπνευση για τους Αμερικανούς».
«Μέσα από την ειδική μας σχέση, την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες μας, εργαζόμαστε μαζί για να προασπίσουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου παγκοσμίως. Οι χώρες μας συνεργάζονται στενά σε σχεδόν κάθε σημαντική πρόκληση και ευκαιρία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο Blinken χαρακτήρισε το Ιωβηλαίο ως μια «ιστορική και χαρούμενη περίσταση» και έστειλε «τις εγκάρδιες ευχές του για ειρήνη, ευημερία και καλή υγεία στην Αυτή Μεγαλειότητα και σε όλο τον λαό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συγχαίρω την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Αυτής Μεγαλειότητας και των επίσημων γενεθλίων», είπε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτίει φόρο τιμής στη βασίλισσα
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ σε ένα εγκάρδιο βίντεο στο οποίο είπε ότι του θυμίζει τη γιαγιά του.
Ο Ομπάμα θυμήθηκε τις προσωπικές του αναμνήσεις από τη συνάντηση με τη βασίλισσα λέγοντας: «Όταν είσαι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συναντάς πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και προσπαθείς, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο από όσο νομίζεις όταν επισκέπτεσαι την Αυτή Μεγαλειότητα.
«Πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, η Μισέλ και εγώ δεν είχαμε πάει σε πάρα πολλά παλάτια, οπότε δεν ήμασταν σίγουροι τι να περιμένουμε στο πρώτο μας ταξίδι στο Μπάκιγχαμ. Αλλά δεν έπρεπε να ανησυχούμε.
«Η Αυτού Μεγαλειότητα μας έκανε να ηρεμήσουμε με τη χάρη και τη γενναιοδωρία της, τόσο που έφυγα νομίζοντας ότι μου θύμισε λίγο τη γιαγιά μου και με τα χρόνια από τότε που θα ήθελα να πιστεύω ότι η Αυτή Μεγαλειότητα και εγώ έχουμε δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση.
«Σίγουρα μπορώ να πω ότι η γνωριμία της ήταν ένα από τα μεγάλα προνόμια των χρόνων της θητείας μου και έμαθα τόσα πολλά βλέποντας το παράδειγμα που έδωσε σε όλους εμάς που είχαμε το προνόμιο να υπηρετήσουμε το έθνος.
«Μεγαλειοτάτη, θα ήταν υποτιμητικό να πούμε ότι ο κόσμος άλλαξε λίγο τις επτά δεκαετίες από τότε που ανέβηκατε για πρώτη φορά στην εξουσία, αλλά ο χαρακτήρας σας δεν άλλαξε ποτέ.
«Η σταθερή διαχείριση μιας από τις πιο σημαντικές δημοκρατίες μας έχει κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή και πιο ευημερούντα μέσα από πόλεμο και ειρήνη, σε καιρούς αντιξοοτήτων και περιόδους ευημερίας.
«Η ζωή σας ήταν ένα δώρο, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στον κόσμο και με ευγνωμοσύνη για την ηγεσία σας και την καλοσύνη που δείξατε σε εμένα και την οικογένειά μου, εύχομαι να συνεχίσει το φως του στέμματός σας να βασιλεύει», είπε ο Ομπάμα.