ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαγκάη «ξαναζεί», όμως το τραύμα του δυστοπικού lockdown παραμένει

Η Σαγκάη «ξαναζεί», όμως το τραύμα του δυστοπικού lockdown παραμένει
«Ελεύθεροι» οι κάτοικοι της Σαγκάης έπειτα από ένα δίμηνο, δυστοπικό lockdown AP Photo/Ng Han Guan

Οι ουρανοξύστες φωτίστηκαν, οι δρόμοι γέμισαν κίνηση και οι νέοι έπιναν και χόρευαν εν μέσω πυροτεχνημάτων. Η Σαγκάη γιόρτασε την Τετάρτη την πολυαναμενόμενη «απελευθέρωση» από το δυστοπικό lockdown που την μετέτρεψε σε πόλη-φάντασμα, στο πλαίσιο του κινεζικού δόγματος μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19.

Ωστόσο, η διαδικασία επανόδου στην κανονικότητα είναι πιθανό να είναι αργή και επίπονη, καθώς οι κάτοικοι του οικονομικού κέντρου της Κίνας έρχονται αντιμέτωποι με το τραύμα των δύο τελευταίων μηνών, όπως επισημαίνει η Nectar Gan του δικτύου CNNi, η οποία αρθρογραφεί για ζητήματα Κίνας.

Καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, χαρά και ανακούφιση κατέκλυσε τη Σαγκάη.

Βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από τη Σαγκάη δείχνουν αυτοκίνητα να κορνάρουν, πεζούς να ξεχύνονται στους δρόμους πανηγυρίζοντας, και φράχτες -που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να περιορίζουν τους πολίτες κατ' οίκον- να κατεδαφίζονται.

https://www.instagram.com/p/CeQtObZsa5v

Από το πρωί της Τετάρτης, οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης ήταν ελεύθεροι να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους· τα καταστήματα και τα γραφεία επετράπη να επαναλειτουργήσουν, τα αυτοκίνητα επέστρεψαν στους δρόμους και το μετρό και τα λεωφορεία ξανάρχισαν τα δρομολόγια.

Όμως για κάποιους κατοίκους υπάρχει μια παρατεταμένη αίσθηση πικρίας, θλίψης και θυμού, έχοντας γίνει μάρτυρες της απόγνωσης και της οδύνης, στην οποία βυθίστηκε η πόλη εξαιτίας της επιβολής του δρακόντειου lockdown.

Η Σαγκάη ουσιαστικά «έκλεισε»· υπήρξαν εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων, ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ακόμη και μικρά παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους σε ένα δυστοπικό καθεστώς καραντίνας.

Κάτοικοι, ακόμη και ηλικιωμένοι, οδηγήθηκαν διά της βίας σε εγκαταστάσεις απομόνωσης. Τους υποχρέωσαν να παραδώσουν ακόμη και τα κλειδιά του σπιτιού τους για να απολυμανθούν. Τα αδιανόητης αυστηρότητας μέτρα πυροδότησαν δημόσια οργή, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Σαγκάης.

«Ένα γελοίο δράμα τελείωσε και κανείς δεν ήρθε να [μας] εξηγήσει, κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη» ανέφερε ένας κάτοικος της Σαγκάης, μιλώντας για «ζωές που χάθηκαν και για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», σε ανάρτησή του στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat.

«Το 'take-out' επέστρεψε, οι καραβίδες επέστρεψαν, όμως η αίσθηση ασφάλειας έχει φύγει» συνέχισε στην ανάρτησή του -η οποία λίγο αργότερα λογοκρίθηκε και αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα.

Από την άλλη πλευρά, ο 30χρονος φωτογράφο Ένρι Σιν, βρίσκει δύσκολη την «επανένταξη». Το πρώτο πράγμα που τον ξένισε βγαίνοντας ξανά στον έξω κόσμο ήταν ο θόρυβος της πόλης.

«Η πόλη έχει γίνει πραγματικά ήσυχη, καθώς όλοι έμειναν σπίτι. Τώρα, οι θόρυβοι έχουν επιστρέψει από τα αυτοκίνητα που 'βρυχώνται' στους δρόμους και τις ομιλίες των ανθρώπων. Είναι σαν να έχω ξυπνήσει από έναν μακρύ ύπνο», αναφέρει.

Αν και το lockdown έχει ως επί το πλείστον αρθεί, αρκετοί περιορισμοί παραμένουν. Για την είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εξακολουθεί να απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού εντός των τελευταίων 72 ωρών, με συνέπεια σχηματίζονται τεράστιες ουρές έξω από τα κέντρα διενέργειας τεστ για την Covid-19.